Vlada prihvatila Hreljine amandmane: Svi umirovljenici koji rade mogu računati na cijelu mirovinu!

Josip Mihaljević
14. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrelja je u nedavno raspravljene izmjene Zakona o mirovinskog osiguranja uspio ugurati amandman prema kojem će svi umirovljenici u slučaju rada na pola radnog vremena moći zadržati pun iznos svoje mirovine, što u prošlosti nije bio slučaj. Vlada je prihvatila amandmane.

Silvano Hrelja (Foto: Mirovina.hr)

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Zaključak kojim se prihvaćaju amandmani Silvana Hrelje na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Podsjetimo, Sabor je prošloga tjedna u hitnoj proceduri mijenjao Zakon o mirovinskom osiguranju, a glavne promjene odnosile su se na korisnike obiteljskih mirovina koji će po novom moći raditi na pola radnog vremena i primati pun iznos mirovine. No, zakonske promijene su u sebi i dalje sadržavale odredbu da korisnici najniže mirovine u slučaju zaposlenja ostaju bez dodatka na najnižu mirovinu koji u prosjeku iznosi oko 600 kuna. U prijevodu, umirovljenici koji imaju rješenje o najnižoj mirovini u slučaju zaposlenja na pola radnog vremena ne bi primali pun iznos mirovine, nego bi im se dio uskratio.

Nitko od umirovljenika neće ostati bez dijela mirovine ako se zaposli

aladrović hrelja
[KOMENTAR] Hrelja i Aladrović u Saboru odigrali prekrasan "dupli pas"

Iako su se zakonske promjene fokusirale na korisnike obiteljskih mirovina, Hrelja je u amandmanu predložio da umirovljenici koji rade na pola radnog vremena, bili oni korisnici obiteljske, starosne, prijevremene starosne ili pak invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad – pripada pravo na najnižu mirovinu u slučaju zaposlenja do polovice punog radnog vremena. 

 

Također, HZMO-u se po službenoj dužnosti nalaže da svim zaposlenim umirovljenicima kojima je isplata najniže mirovine zbog zaposlenja obustavljana – ista uspostavi bez donošenja rješenje i to u roku najkasnije tri mjeseca od stupanja na snagu ovog zakona.

Kad smo kod stupanja na snagu, Vlada je predložila da obiteljski umirovljenici mogu raditi od 1. rujna, no Hrelja je i tu došao s amandmanom pa će korisnici obiteljske mirovine moći raditi od 1. kolovoza 2021. godine, za nešto više od dva tjedna!

Izmejene Zakona o mirovinskom osiguranju raspravljene su po hitnom postupku u Saboru prošloga tjedna, a glasanje se očekuje sutra u 12 sati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap