Umirovljenici zainteresirani za rad: Zaposliti ih se želi više od polovine!

Jasmina Grgurić
23. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima svega oko 1,5 posto umirovljenika koji koriste mogućnost zapošljavanja do polovine vremena uz isplatu cijele mirovine. Među njih oko 17 tisuća, uz trgovce i prerađivače, građevince i vozače, velikim dijelom je riječ o stručnjacima, znanstvenicima, direktorima i čelnicima. No, situacija s radom u mirovini uskoro bi se mogla ozbiljno preokrenuti.

Foto: Pixabay

Od 1. kolovoza na snagu stupaju nove zakonske odredbe koje će, uz umirovljenike u starosnoj i prijevremenoj mirovini, i onima u obiteljskoj omogućiti da se zaposle do polovine radnog vremena uz zadržavanje isplate cijele mirovine, čak i one najniže koja se više nikome u slučaju rada neće umanjivati.

Za život nedostatne mirovine i nove mogućnosti rada za još 215 tisuća obiteljskih umirovljenika koji dosad nisu mogli raditi te onih s najnižim primanjima, bez bojazni da će ostati bez dijela primanja, već sada utječu na jedan drugačiji stav. Naime, stariji su građani dosad uglavnom bili protiv ideje rada u mirovini, no u trenutnoj krizi od toga sada imaju koristi i oni i država koja se bori s nedostatkom radne snage, ali i uplata doprinosa za punjenje mirovinskog sustava.

umirovljenik
Vodič kroz izmjene glavnog umirovljeničkog zakona: Jedna štetna praksa odlazi u povijest

Prije samo par dana pitali smo umirovljenike u anketi na našem portalu razmišljaju li da se zaposle uz mirovinu do polovine radnog vremena. Među više od tisuću odgovora, njih preko 50 posto reklo je da da i to iz razloga što od mirovine nemaju dovoljno za život.

Da su svoje odradili smatra više od 20 posto ispitanih koji na zapošljavanje u mirovini ni ne pomišljaju. Nešto manje od 20 posto nećka se, odnosno radili bi, ali muči ih to što ne znaju koji posao bi izabrali te što više i nisu baš u snazi za posao.

Da već zarađuju uz mirovinu kroz druge oblike rada odgovorilo je 6 posto građana.

U navedenoj anketi možete i dalje sudjelovati izborom jednoga od ponuđenih odgovora.

Razmišljate li da se zaposlite uz mirovinu do polovine radnog vremena?

Umirovljenici zainteresirani za rad: Zaposliti ih se želi više od polovine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap