Umirovljeničke karte za autobus u Rijeci poskupjele gotovo 300 posto!

Jasmina Grgurić Zanze
2. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Kako je bilo i najavljeno, prvog dana ožujka uvedene su nove cijene autobusnih karata riječkog Autotroleja. Poskupjele su sve kategorije, osim za učenike i studente koje će poskupljenje dočekati u rujnu. No, najgore su prošli umirovljenici kojima je javni prijevoz sada gotovo 300 kuna skuplji!

rijeka bus

Foto: Youtube screenshot

Od 1. ožujka građani Rijeke voze se po višim cijenama. Poskupjele su sve vrste karata za autobusni javni prijevoz Autotroleja. Plaćati više moraju sve kategorije građana, osim školaraca i studenata kojima će poskupljenje na naplatu doći u rujnu. Cijene su u prosjeku 20 posto veće, ali najugroženijoj skupini građana, umirovljenicima, gradska je tvrtka digla cijene karte za gotovo 300 posto!

U kunama možda malo, ali u postotku jako puno

Podsjetimo, kako smo već pisali, koliko je umirovljenička karta koštala prije, a koliko košta sada:

  • oni koji su plaćali 30 kuna godišnje od ožujka plaćaju 100 kuna godišnje (+233.33%)
  • oni koji su plaćali 78 kuna od ožujka plaćaju 300 kuna godišnje (+284.61% )
  • oni koji su plaćali 144 kune od ožujka plaćaju 500 kuna godišnje (+247.22%)
  • oni koji su plaćali 198 kuna od ožujka plaćaju 700 kuna godišnje (+253.53%)

Dok većina gradova povećava naknade i subvencije te uvodi nove olakšice za umirovljenike, Rijeka na umirovljenicima zarađuje. Tako je Autotrolej godišnje od kategorije 65+ uprihodovao 1,8 milijuna kuna, a s novim cijenama računaju na ukupne prihode od 6,2 milijuna kuna.

Nove karte moraju kupiti tek kada im isteknu stare

Slaba utjeha je da će umirovljenici karte po novom cjeniku morati kupiti tek kada im isteknu sadašnje. Korisnici godišnjih karata ne trebaju stoga dolaziti na prodajno mjesto i nadoplaćivati

rijeka
Nerealno: Rijeka starijima od 65 pripremila gotovo 300 posto skuplji javni prijevoz!

svoje karte, već će karte po novim cijenama kupiti u onom trenutku kada im postojeće prestanu vrijediti, ovisno o datumu njihove kupovine.

Isto tako, u Autotroleju pojašnjavaju kako je i dalje na snazi zaključak Grada Rijeke te će za građane starije od 65 godina Grad Rijeka podmirivati iznos od trideset kuna, dok će ostalih sedamdeset kuna morati platiti sami korisnici. Navedeni zaključak odnosi se na cenzus primanja do dvije tisuće kuna, koji će sada za godišnju kartu izdvojiti sto kuna. Također, treba naglasiti kako je za kategoriju 65+ omogućena kupovina godišnje karte na rate, od dvije do šest rata, ističu u KD-u Autotrolej, piše Novi list.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap