Nerealno: Rijeka starijima od 65 pripremila gotovo 300 posto skuplji javni prijevoz!

Josip Mihaljević
2. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Da će cijene javnog prijevoza u Rijeci rasti bilo je jasno, ali nitko se nije nadao ovako enormnim povećanjima. Prije samo nekoliko dana nagađalo se da bi umirovljenici mogli proći s 20 posto skupljim javnim prijevozom, ali godišnje karte im rastu i između 230 i 280 posto!

rijeka

Foto: Rijeka | Youtube screenshot

Umjesto najavljenog 20 posto skupljeg javnog prijevoza za umirovljenike u Rijeci, čini se da će stariji Riječani godišnje karte plaćati gotovo 300 posto više nego prošle godine, piše novilist.hr.

Nerealno poskupljenje posljedica je dogovora Grada Rijeke i prijevoznika Autotroleja koji su se dogovorili oko novog cjenika. I definitivno se može reći da su umirovljenici najveći gubitnici poskupljenja javnog prijevoza – dok njima cijene rastu i  gotovo 300 posto, ostalima će u prosjeku trošak javnog prijevoza poskupjeti 20 posto.

rijeka bus
U Rijeci poskupljuje javni prijevoz: Umirovljenici će plaćati 20 posto više!

Dakle, poskupljenje na snagu stupa već od 1. ožujka i najpogođenija je kategorija 65+ koja obuhvaća oko 20 tisuća građana. Što se tiče godišnjih karata, Rijeka već ima model prema kojem oni s najmanjim prihodima plaćaju najmanje, a oni s nešto većim prihodima plaćaju skuplju godišnju kartu javnog prijevoza. Ovo su nove cijene godišnjih pokaznih karata:

  • oni koji su plaćali 30 kuna godišnje od ožujka plaćaju 100 kuna godišnje (+233.33%)
  • oni koji su plaćali 78 kuna od ožujka plaćaju 300 kuna godišnje (+284.61% )
  • oni koji su plaćali 144 kune od ožujka plaćaju 500 kuna godišnje (+247.22%)
  • oni koji su plćali 198 kuna od ožujka plaćaju 700 kuna godišnje (+253.53%)

Autotrolej je godišnje od kategorije 65+ uprihodovao 1,8 milijuna kuna, a s novim cijenama računaju na prihode od 6,2 milijuna kuna. Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni susta Maja Malnar  pokušala je objasniti kako poskupljenje zapravo i nije toliko veliko. Iznijela je podatak da korisnik s najjeftinijom godišnjom kartom do sada plaćao osam lipa po danu, a s novim cijenama će plaćati 27 lipa po danu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap