Umirovljenicima u Novoj prosječna mirovina 750 kuna manja od minimalca!

Jasmina Grgurić Zanze
2. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Porezno rasterećenje za mlade, niži PDV za ugostitelje, veća minimalna plaća, rast plaća u državnom sektoru… Dio je to samo zakonskog paketa Vlade za 2020. godinu. Najkraći kraj opet su izvukli umirovljenici koji su u Novu godinu, barem zasad, ušli s prosječnom mirovinom koja je čak 750 kuna niža od radničkog minimalca. Da bi stvar bila gora, riječ je o visini mirovine koju ne ostvaruje velika većina umirovljenika.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Minimalna plaća porasla je za 250 kuna u odnosu na prošlu godinu te od 1. siječnja 2020. iznosi 3.250 kuna. Ovakav potez Vlade i više je nego dobar za radnike na “minimalcu”. Pritom nema dileme da ni taj minimum nije dovoljan za dostojanstven život. No, kada ga uspoređujemo s mirovinama, vidimo kako one sve više zaostaju za tim osnovnim sredstvima preživljavanja. Kada tomu pridodamo jednak rast godinu dana ranije, povećanje minimalca u godinu dana iznosi 500 kuna pa je zaostajanje mirovina za takvom povišicom još veće.

Manje od prosjeka ima oko 640.000 umirovljenika

Umirovljenici godinu zaključili sa 98 kuna većim mirovinama!

Umirovljenici su godinu zaključili s prosječnom mirovinom od 2.503 kuna, što je gotovo 750 kuna manje od minimalne plaće. Podsjetimo, mirovine su tijekom cijele prošle godine kroz dva redovna usklađivanja s rastom troškova i prosječne plaće rasle ni stotinu kuna. Taj je rast godinu dana ranije bio još i manji, a ukupno su u mandatu ove Vlade mirovine rasle za 10 posto, odnosno oko 13 posto ako im se pribroji povećanje od 3,13 posto na najniže mirovine.

Mirovinu manju od prosječne 2.503 kune, prema podacima HZMO-a, prima više od polovine hrvatskih umirovljenika, njih oko 640.000 umirovljenih prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. U to su uračunate i mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo za tek dio staža ostvarenog u Hrvatskoj, što pogoršava statistiku.

Za očekivati jest kako će zbog povećanja prosječne plaće rasti i mirovine, no umirovljenici će taj rast osjetiti tek u drugoj polovini 2020. godine, a najviše 2021. godine, jer se brojke uspoređuju s prethodnim polugodištem.  Predviđanja kažu da bi rast mogao iznositi oko pet posto, što je na prosječnu mirovinu 125 kuna.

Dobili smo 60 kuna veći cenzus za dopunsko

Ne treba zaboraviti da je linija siromaštva od 2.485 kuna za samca u Hrvatskoj gotovo na razini prosječne mirovine, pri čemu većina ima znatno manje, pogotovo umirovljenici u obiteljskim, invalidskim i najnižim mirovinama.

Raste cenzus: Što su umirovljeničke udruge dogovorile s premijerom Plenkovićem?

Ono što su stariji građani dobili ove godine, dok i dalje čekaju rast mirovina, uvođenje nacionalne mirovine, ali i nov model obiteljske mirovine te jednaka prava na rad uz mirovinu za sve kategorije, jest povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Time će se djelomično ispraviti nepravda prema onima koji su zbog usklađivanja mirovina izgubili pravo na policu na teret proračuna. Cenzus za samca povećan je za 60 kuna te će sada iznosi 2.000 kuna, a trebao bi se pomicati s daljnjim usklađivanjem mirovine.

“Cenzus je zasad povećan samo na 2.000 kuna, ali će se usklađivati kako se usklađuju mirovine, što znači da više neće biti ispadanja oko 10.000 umirovljenika godišnje iz sustava besplatnog dopunskog osiguranja” – pojasnila je i Jasna A. Petrović za RTL.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap