Mirovine će rasti zbog povećanja plaća, stručnjak otkrio kada i koliko

Jasmina Grgurić
5. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Povećanje plaća u javnom sektoru i državnoj upravi od iduće godine osjetit će se i na mirovinama. No, rast mirovinskih primanja neće biti ni približno jednak te će se događati postepeno, s većim učinkom tek 2021. godine. Usklađivanje mirovina pritom neće ovisiti samo o rastu prosječne plaće, nego i troškovima života.

Željko Lovrinčević (Snimak zaslona/N1)

Iduće godine rast plaća u javnom sektoru i državnoj upravi mogao bi biti i sedam do osam posto i one će imati jači utjecaj na izračun stope usklađivanja mirovina nego potrošačke cijene, jer je to prema rotirajućoj formuli povoljnije za umirovljenike pa bi mirovine mogle rasti i do pet posto, piše Novi list.

Iz Ministarstva potvrdili rast, ali još ne znaju koliki

Jedno od većih povećanja mirovine u posljednjih deset godina dogodit će se u naredne dvije godine, zbog povećanja plaća kroz rast koeficijenata i dodataka, pri čemu su umirovljenici “kolateralne žrtve”. O njima zasigurno prilikom sindikalnih pregovora nitko nije mislio, ali činjenica je da će se, osim za plaće u javnoj upravi i državnom sektoru, iz proračuna više od planiranog morati izdvojiti i za posljedični rast mirovna zbog njihova usklađivanja prema rastu prosječne hrvatske plaće i troškova života.

Ipak, povećanje će se više osjetiti 2021. godine, kada će se mirovine usklađivati prema posljednjih šest mjeseci prethodne godine.

Iz Ministarstva financija za Novi list su potvrdili da će povećanje plaća u javnom sektoru imati dodatan utjecaj na predviđeni rast mirovina kojeg su ukalkulirali u proračun, ali točan iznos još nije poznat. Povećanje plaća sada traže i  policajci i pravosudni policajci i carinici, a sadašnja i sva daljnja povećanja odrazit će se na iznos prosječne plaće u Hrvatskoj.

Dodatni trošak za državu od 2,2 milijarde kuna

Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević upozorava i da se još ne zna što će se događati s potrošačkim cijenama, čija kretanja također utječu na usklađivanje mirovina. Međutim, njegova je procjena da bi 2021. godine mirovine rasle pet posto.

Rast plaća trebao bi nagodinu dovesti i do rasta mirovina. Sve ovisi o državi!

“U siječnju 2021. godine plaće će u javnom sektoru biti za deset posto veće nego u siječnju 2020. godine. Ne znamo još kako će se dogodine kretati plaće u privatnom sektoru, ali povećanje plaća u javnom sektoru, koji opet postaje privlačniji radnicima, mogle bi stvoriti i pritisak za rast plaća u privatnom sektoru. Na kraju bi rast plaća u sljedećoj godini mogao biti i sedam do osam posto i one će imati jači utjecaj na izračun stope usklađivanja nego potrošačke cijene, jer je to povoljnije za umirovljenike, pa bi mirovine mogle rasti i do pet posto, što baš i nije uobičajeno” – pojasnio je Lovrinčević za Novi list.

Trošak za mirovine tako bi u jednoj godini porastao za 2,2 milijarde kuna. Vlada je u proračunu za sljedeću godinu predvidjela da će joj za isplatu mirovina trebati 42,5 milijarde kuna, što znači da bi taj trošak već u 2021. godini mogao skoro dosegnuti 45 milijardi kuna.

Mirovine će rasti zbog povećanja plaća, stručnjak otkrio kada i koliko
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap