Umirovljenici godinu zaključili sa 98 kuna većim mirovinama!

Jasmina Grgurić
30. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Osim što su 2019. godine mirovine rasle za u prosjeku ni stotinu kuna, Hrvatska je dobila oko 45 tisuća novih umirovljenika koji su radili dvije godine dulje i imaju tek nešto veće mirovine od prosjeka. Iako mirovine rastu, umirovljenika je sve više, omjer s brojem radnika je nepovoljan, a mirovine ozbiljno zaostaju za prosječnom plaćom.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Prosječna mirovina isplaćena u posljednjem mjesecu ove godine, prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosi 2.503 kune. U siječnju ona je iznosila 2.405, dakle od početka godine narasla je za 98 kuna, što je rezultat dva redovna godišnja usklađivanja s rastom prosječne plaće i troškovima života. Toliko u prosjeku prima 1,14 milijuna građana umirovljenih prema općim propisima, dok sve skupa isplaćujemo nikad veći broj mirovina, 1,24 milijuna.

Većina umirovljenih na rubu siromaštva

Mirovine bi iduće godine mogle porasti za 100 kuna, a 2021. još i više!

Većina umirovljeničkih primanja znatno je niža od takvog prosjeka koji je tek za koju kunu veći od hrvatske linije siromaštva za samca, što velik broj umirovljenika i jest. Imamo tako oko 220 tisuća onih u obiteljskoj mirovini s prosječnih 2.053 kune te 257 tisuća građana s najnižom mirovinom od samo 1.675 kuna. Ni jedni ni drugi mirovine nemaju pravo popuniti radnom u mirovini, jer u tom slučaju ostaju bez mirovine ili im se ona umanjuje. Tu je i oko 113 tisuća invalidskih mirovina od 2.046 kuna.

Više od 40 godina na tržištu rada prije mirovine uspjelo se zadržati manje od 200 tisuća građana, a njihova mirovina iznosi u prosjeku 3.498 kuna.

Bez međunarodnih ugovora prema kojima za 176 tisuća umirovljenika isplaćujemo tek manji dio mirovine za manji broj godina staža odrađenih u Hrvatskoj, brojke su malo više ohrabrujuće pa je prosječna mirovina 300 kuna veća, dok je 600 kuna veća onima koji su radili četiri desetljeća i dulje.

Rast su najbolje osjetili oni koji imaju najviše

Hrvatska je ove godine dobila 45.697 novih umirovljenika. Njihova prosječna mirovina je 2.573 kuna, odnosno 2.909 bez međunarodnih ugovora. Za nju su u prosjeku radili 32 godine, dok im je prosječna životna dob 62 godine. Imaju dvije godine staža dulje nego prosječan umirovljenik. S druge strane, pravo na mirovinu zbog smrti izgubio je 41.844 umirovljenika.

Mirovine su rasle 10 posto, ali ne zbog obećanja Vlade, nego rasta troškova i plaća

Godinu smo zaključili s i dalje nepovoljnim omjerom umirovljenog i radnog stanovništva, koji iznosi 1:1,25. Prosječna plaća iznosi 6.496 kuna pa je jasno zaostajanje mirovina i na tom polju. Aktualna vrijednost mirovine je 67,97 po godini staža. Hrvatska je ove godine za mirovine izdvojila oko 41 milijardu kuna. Povećanje izdvajanja za mirovine očekuje se u narednoj godini, kao što će biti i veći njihov rast kroz dva usklađivanja prema rastu troškova i plaća, koje će u javnom sektoru rasti.

Mirovine su u posljednje tri godine rasle za oko 10 posto, uz još 3,13 posto koliko su rasle one najniže. Pritom, najveći rast u kunama osjetili su, kao i obično, oni koji imaju najviše, a to su povlašteni građani umirovljeni prema posebnim propisima.

Umirovljenici godinu zaključili sa 98 kuna većim mirovinama!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap