Umirovljenicima stigli kalkulatori za preračunavanje kuna u euro: ‘Još da su europske mirovine…’

Ana Kanazir
28. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Kalkulatori ili konverteri za preračunavanje kuna u eure najavljeni su odavno, a odmah su podignuli puno prašine. Tek sada su konačno stigli na adrese umirovljenika, ali i u Crveni križ. Ovi će kalkulatori olakšati računanje najstarijima kako bi se što bolje snašli u prvim tjednima ili mjesecima uvođenja eura. Korištenje je vrlo jednostavno, a za sve koji ga ne dobiju, postoji aplikacija na mobitelu.

Kalkulator za euro | Foto: N1

Posebni kalkulatori su najavljeni još na ljeto, predstavljeni su početkom prosinca, a sada su konačno stigli u prave ruke. Oko 60.000 kalkulatora stići će na adrese udruga, umirovljenici će dobiti oko 30 tisuća, a osobe s invaliditetom 5.400 kalkulatora, o čemu smo pisali ovdje.

Konačno predstavljeni kalkulatori za preračunavanje kuna u eure: Donosimo kako možete dobiti svoj uređaj

Različite reakcije

Neki umirovljenici su oduševljeni kalkulatorom, drugi su očekivali puno više, a naravno da ima i onih koji bi voljeli imati iznose mirovina kao u Europi.

– Ja sam mislila da je to veće. Da je ekran veći i da je prilagodljiv. A da, ali onda moraš veliki ekran nositi na plac, rekla je umirovljenica Bernarda Miletić za Danas.hr i dodala kako joj je u početku sve bilo malo nejasno, ali onda se brzo naviknula.

Osim sam izgled kalkulatora, umirovljenici su komentirali iznos mirovina. Rado bi htjeli europske mirovine.

– U Europi smo u svemu, pa Bože, moj moramo i s eurom krenuti. E, još da su europske mirovine, to bi bilo dobro. Treba raditi na tome da te mirovine povećaju”, Ističe Hamijeta Karamehmedović, potpredsjednica Udruge umirovljenika Stara Trešnjevka.

Jednostavno korištenje

Korištenje kalkulatora je vrlo jednostavno. Ako želite preračunati kune u eure prvo pritisnite žutu tipku na kojoj piše kune i upišite željeni iznos, dok za eure pritisnite tipku euro i onda upišete iznos.

[VIDEO] Provjerili smo koliko su umirovljenici spremni za prelazak na euro

Podsjećamo, preračunali smo iznose mirovina u kunama u eure, pa je tako HZMO izračunao da prosječna starosna mirovina za studeni zajedno s međunarodnim ugovorima iznosi 380,92 eura, a prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora iznosi 429,47 eura. Prosječna mirovina u studenome za one koji su skupili 40 ili više godina staža iznosila 531,64 eura s međunarodnim ugovorima, dok je mirovina bez međunarodnih ugovora iznosila 616,02 eura. Ostale podatke za studeni možete vidjeti ovdje.

Ovdje pogledajte kako su se umirovljenici snašli u preračunavanju kuna u euro i obrnuto, a sve informacije o eurima možete vidjeti u našoj seriji tekstova.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap