Umirovljenici u Zadru izgubili besplatni prijevoz: ‘Cenzus prelazim za jedan euro’

Jasmina Grgurić Zanze
8. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Bez prava na besplatni prijevoz ostalo je na tisuće zadarskih umirovljenika. Pokaz ih je nekada imalo oko 5.000, a sada svega njih oko 1.700. Razlog leži u nisko postavljenom cenzusu od 397 eura, a koji se nije mijenjao godinama. Zato su se mijenjale mirovine zbog usklađivanja pa tako umirovljenik Ive cenzus sada prelazi za svega jedan euro.

Sve više zadarskih umirovljenika gubi pravo na javni prijevoz Snimak zaslona/HRT

Sve više zadarskih umirovljenika gubi pravo na besplatni prijevoz | Snimak zaslona/HRT

Dok gradovi poput Siska imaju besplatni prijevoz za sve umirovljenike, o čemu smo pisali ovdje, na tisuće starijih Zadrana ostalo je bez tog prava. Naime, do prije nekoliko godina čak 5.000 zadarskih umirovljenika imalo je besplatan pokaz za gradski prijevoz. Sada ga ima samo njih oko 1.700 pa većina starijih građana mora pješice do bolnice, liječniku, u kupovinu.

Za jedan euro prelazi cenzus: ‘Sad smo bogati’

Umirovljenik Ive (80) imao je besplatan pokaz za autobus desetak godina. No, od 1. svibnja više nema. Naime, limit mirovine je 397 eura da bi ostvario to pravo. On ima euro više, 398, pišu vijesti.hrt.hr.

– Nemam. Jedan euro mi prelazi mirovina. Nema, sad smo bogati, kazao je za HRT gospodin Ive.

Svemu je kumovao prelazak na euro. Kada je Liburnija odlučila digitalizirati karte, određeno je da 397 eura bude najviši iznos mirovine da bi se besplatno vozilo. Budući da je mirovina umirovljenicima u međuvremenu rasla zbog rasta cijena i plaća, znatan dio njih ostao je bez besplatnog prijevoza.

Nekih naznaka za izmjenom cenzusa ima

– Imali smo prije nekoliko godina preko 5.000 pokaza umirovljenika. Trenutno imamo oko 1.700 umirovljenika koji udovoljavaju tim kriterijima, rekao je voditelj Prometno-operativnog odjela Liburnije, Slobodan Erslan za vijesti.hrt.hr.

Oni koji ne zadovoljavaju uvjete moraju platiti 20 eura mjesečno ili sjesti na bicikl. Ipak, nisu svi ovako vitalni da se gradom mogu kretati na biciklu.

Erslan kaže da ima nekih naznaka da bi gradska uprava mogla korigirati taj cenzus, s obzirom na rast mirovina kroz redovna usklađivanja. Podsjetimo, srpanjsko usklađivanje umirovljenicima bi trebalo donijeti više od sedam posto, no isplata će biti tek u rujnu sa zaostacima, o čemu smo pisali ovdje. Za zadarske umirovljenike to će samo značiti daljnje ispadanje iz ovog prava koje život znači.

Copy link
Powered by Social Snap