Sindikat i Matica: “Ne uvedete li isplatu mirovine poštom, najstariji će početi umirati od gladi!”

Josip Mihaljević
31. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) poslali su žurnu inicijativu za privremeno uvođenje dostave mirovina poštom prema zahtjevu korisnika. Javljaju da je situacija na terenu poprilično kaotična i da brojni stariji iz ruralnih područja nemaju kako doći do svojih mirovina.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Predsjednice dviju najvećih umirovljeničkih udruga u Hrvatskoj Jasna A. Petrović (Sindikat umirovljenika) i Višnja Fortuna (Matica umirovljenika) danas su ravnatelju HZMO-a Ivanu Serdaru uputile inicijativu za privremeno uvođenje dostave mirovina poštom – prema zahtjevu korisnika. Naime, zbog zabrane napuštanja prebivališta i ukidanja javnog prijevoza veći broj umirovljenika ne može doći do svojih mirovina.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine ravnatelju,

U ime dvije najveće umirovljeničke udruge žurno pokrećemo inicijativu da se uvede privremena mogućnost dostave mirovine poštom temeljem telefonske prijave korisnika mirovine. Naime, svakodnevno se telefonskim i elektronskim upitima Sindikatu umirovljenika Hrvatske i Matici umirovljenika Hrvatske obraćaju umirovljenici i rodbina umirovljenika, upozoravajući na problem dostave mirovina većini umirovljenika, osobito onima koji žive sami, isključivo putem banaka, jer izolacijom obaveznom za starije građane te obustavom javnog prijevoza, nemaju nikakve mogućnosti primanja svoje mirovine, osobito brojni korisnici iz zabiti, sela i manjih mjesta, periferije gdje nije dostupne banke i bankomati.

Na taj problem upozoravamo od 1.1.2014. kad je ukinuta mogućnost dostave mirovine poštom svima koji su od tada umirovljeni, te ih sada prima samo osamdesetak tisuća! No sada to više nije pitanje promjene zakona, već poduzimanja hitne mjere kojom će se umirovljenicima omogućiti da dobiju svoje mirovine i da si osiguraju golo preživljavanje, ali i da ne bi ne svojom krivnjom širili zdravstvenu ugrozu.

“Takvu je mjeru jednostavno donijeti”

jasna petrović
Sindikat umirovljenika: "Starije se u ovom razdoblju više puta povrijedilo i to u ime njih samih"

Uslijed epidemije koronavirusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, poglavito ljudi s mirovinama nižima od hrvatske linije siromaštva, kakvih je više od 50 posto. Nemogućnošću dostave mirovina poštom ugrozit će se dodatno najstariji stanovnici, koji će bukvalno početi umirati od gladi ne uvede li se gore spomenuta hitna mjera.

Predlažemo da se uvede i javno objavljuje posebni telefonski broj HZMO-a za prijavu korisnika koji traže primjenu mjere, te da se prigodom dostave mirovine uruči na potpis poseban obrazac/zahtjev, kao i prihvaćanje legitimiranja osobnom iskaznicom. Takvu je mjeru jednostavno donijeti, ali nije jednostavno prihvatiti nepoduzimanje potrebnih koraka za preživljavanje umirovljenika. Očekujemo vaše hitno reagiranje” – piše u priopćenju kojeg potpisuju Višnja Fortuna i Jasna A. Petrović.

Sindikat i Matica: “Ne uvedete li isplatu mirovine poštom, najstariji će početi umirati od gladi!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap