Umirovljenici sve bliže većim povećanjima mirovina dvaput godišnje!

Jasmina Grgurić Zanze
20. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Predstavnici Sindikata i Matice umirovljenika iznijeli su svoje zahtjeve na jučerašnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kojim predsjedava Jasna A. Petrović. U fokusu je nova formula za usklađivanje mirovina koja bi dvaput godišnje umirovljenicima trebala donositi veće povišice nego dosad. Da su korak bliže takvoj odluci Vlade potvrdila nam je Petrović. U pripremi je i novi Zakon o socijalnoj skrbi koji bi trebao donijeti status njegovatelja za starije članove obitelji te jaču kontrolu rada domova , kao i nova strategija borbe protiv siromaštva.

Jasna Petrović (Foto: Mirovina.hr)

Na jučer održanoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe predstavnici Sindikata i Matice umirovljenika ustrajali su prema Vladi na izmjeni formule usklađivanja mirovina, a koja bi trebala donijeti veće povišice dvaput godišnje prema promjenama indeksa prosječne plaće i potrošačkih cijena.

Pomacima se možemo nadati već ove godine

Hrvatske mirovine usklađuju se dvaput godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene brutoplaće svih zaposlenih i to prema formuli 70:30 u korist povoljnijeg faktora. Međutim, ta formula je umirovljenicima u prvom dijelu ove godine donijela samo 0,56 posto rasta. Kako bi se ubuduće izbjegla takva sramotna povećanja, umirovljenici traže da se mirovine usklađuju prema formuli 100:0 u korist povoljnijeg faktora.

Umirovljenici pišu premijeru: "Zahtijevamo novu formulu usklađivanja mirovina, od ove smo sve siromašniji"

“Vlada nam je obećala da će preispitati naš zahtjev te napraviti analizu troškova. Ima šanse da se naš zahtjev usvoji, izračuni bi već trebali biti ove godine. U suprotnom, možemo samo spakirati torbe i ići dalje. Sramotno je da mirovine rastu pola posto, kao i da udjelom prosječne mirovine u prosječnoj plaći sve više zastajemo pa smo sada pali na svega 36,48 posto. Prije samostalne Hrvatske taj je udio iznosio 79 posto” – kaže nam predsjednica Nacionalnog vijeća, Jasna A. Petrović.

Također, umirovljenici ustraju i u zahtjevu da se nacionalne naknade starijim osobama dostavljaju poštom, kao i da se kao uvjet makne bankovni račun, jer to za mnoge starce u ruralnim krajevima koji nemaju račun znači pješačenje deset kilometara do prve banke.

Stiže i status njegovatelja za starije članove obitelji

Sindikat umirovljenika hitno traži status njegovatelja za skrb o starijima!

Ponovljen je i zahtjev vezan za proširenje prava na rad uz zadržavanje mirovine, pri čemu predstavnici umirovljenika traže da se umirovljenima prema općim propisima daju jednaka prava kao i povlaštenim kategorijama, poput vojnika i policajaca koji mogu raditi i na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine. Ne odustaju ni od zahtjeva da se onima s najnižim mirovinama ona ne umanjuju u slučaju rada, kao i da pravo zapošljavanja dobiju i korisnici obiteljskih mirovina.

Plodom je urodila i inicijativa prebacivanja vlasništva 31 doma za starije i nemoćne osobe koji će na upravljanje Zavod za mirovinsko osiguranje u potpunosti prepustiti županijama kako bi mogli samostalno donositi odluke o proširivanju kapaciteta te ostalim ulaganjima.

Predstavljen je i nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi koji bi napokon trebao donijeti dugo obećavani status njegovatelja za starije članove obitelji.

“U njemu je predviđeno uvođenje statusa njegovatelja za starije članove obitelji i kako sada stvari stoje, to će tako i ostati, na čemu smo insistirali. Novi zakon donosi i strože kriterije te kontrole i nadzor nad radom obiteljskih domova” – potvrdila nam je Petrović.

Plan borbe protiv siromaštva zaobišao umirovljenike!

Umirovljenici su tražili i javni sustav socijalne zaštite i nadzora nad sklapanjem ugovora o uzdržavanju po uzoru na razvijene zapadne zemlje, no država zasad izbjegava preuzeti odgovornost kako bi se spriječile zloporabe takvih ugovora na štetu starijih osoba.

U javno savjetovanje uskoro će i novi Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti od 2021. do 2027. no umirovljenici nisu zadovoljni. Naime, iz njega je Vlada isključila starije osobe, pri čemu su najviše ugrožene žene.

Štetni ugovori o uzdržavanju starijih: Zašto država odbija napraviti registar?

“Svakako ćemo kroz savjetovanje iznijeti sve naše prijedloge, jer je država potpuno isključila starije osobe, pogotovo žene. Staračko i žensko siromaštvo u Hrvatskoj prevladava i nismo zadovoljni što smo isključeni iz donošenja ovakvog plana. Vlada predstavnike umirovljenika nije uključila čak ni u radnu skupinu” – kazala nam je Jasna A. Petrović.

Umirovljenici sve bliže većim povećanjima mirovina dvaput godišnje!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap