Sindikat umirovljenika hitno traži status njegovatelja za skrb o starijima!

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je danas ministrici Vesni Bedeković i premijeru Andreju Plenkoviću inicijativu za ostvarivanje prava na status njegovatelja za skrb o starijim osobama. Žele da se po hitnom postupku dopuni Zakon o socijalnoj skrbi i doda da to pravo ima osoba čiji je roditelj ili stariji član obitelji ovisan o pomoći i njezi druge osobe ili je u potpunosti nepokretan, a nije smješten u udomiteljskoj obitelji ili domu za starije i nemoćne osobe.

Foto: Pixabay

Uvođenje statusa njegovatelja za starije osobe po hitnoj proceduri traži Sindikat umirovljenika Hrvatske, tako da se u Zakon o socijalnoj skrbi doda slijedeće:

“Pravo na status njegovatelja ima osoba čiji je roditelj ili stariji član obitelji ovisan o pomoći i njezi druge osobe ili je u potpunosti nepokretan, a nije smješten u udomiteljskoj obitelji ili domu za starije i nemoćne osobe“.

Brinu bez bolovanja, dopusta, stručne podrške…

Naime, država je ovaj institut planirala i Strategijom socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020. godine na način da se donese zakonodavni okvir. No, još uvijek nema rješenja kako bi osobe pomirile profesionalni i obiteljski život i skrbile o svojim starijim članovima obitelji, što je u konačnici i zakonska obveza.

Hrvatska stavila na čekanje status njegovatelja za brigu o starima i nemoćnima

Nepostojeći sustav trenutno funkcionira na bazi obiteljske solidarnosti djece s roditeljima. Tako oko 17 posto osoba u dobi od 35 do 49 godina brine o nemoćnim članovima obitelji, najčešće bračni partneri i djeca o roditeljima, supružnicima, bakama, rođacima…

Neformalan oblik skrbi ne omogućava u te svrhe ni bolovanje, dopuste te općenito nikakvu stručnu podršku. Oni uz svoj redovni, obavljaju i dodatni, psihofizički i emocionalno zahtjevni posao, a stariji će, dok se ne uspostave politike pomirenja profesionalnog i obiteljskog života, uvelike biti prepušteni crnom tržištu, nekvalitetnoj skrbi i mogućem nasilju, na što je iznova upozorila i pučka pravobraniteljica.

Oni koji brinu o ostarjelim roditeljima ili rođacima moraju se sami snalaziti i koristiti socijalne usluge na crno, što otvara vrata prijevarama, iskorištavanju, ali i nasilju koje je vrlo teško pratiti, jer ne postoje niti precizne statistike prema dobi.

Stvar prisiljeni prepustiti osobama koje rade na crno

“Izostanak politika pomirenja profesionalnog i obiteljskog života, brigu za stare svodi na pronalaženje sigurnog smještaja, koji nerijetko podrazumijeva puko zadovoljavanje fizioloških potreba. Bez društvene potpore obitelji koja brine o svojim starijim, često i bolesnim članovima, oni se nerijetko prepuštaju brizi nestručnih osoba koje, radeći na crno, ne podliježu nikakvom nadzoru ni kontroli, što nužno treba promijeniti” – napominje SUH u inicijativi upućenoj ministrici Vesni Bedeković.

Vezano za pomoć i reguliranje statusa osoba koje skrbe o starim i nemoćnim članovima obitelji prema izvješću Pučke pravobraniteljice iz 2019. godine navodi se da je u tijeku provedba projekta „Formalni i neformalni oblici skrbi za starije osobe – analiza i istraživanje“ pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te da će o pribavljenim podacima ovisiti prijedlozi zakonskih rješenja.

Njegovatelj starijih: "Obitelj ih stavi u dom, misle da su zbrinuti, ali oni su tužni..."

“Vidljivo je da se godinama problematizira ostvarivanje prava na status njegovatelja za skrb o starijim osobama uz brojna obećanja da je postupak u tijeku ili da je projekt u tijeku, a za to vrijeme niz osoba će se u vrlo teškoj situaciji i dalje morati snalaziti kako znaju i umiju.

Tražimo i očekujemo da napokon prepoznate ovu problematiku i najhitnije pristupite rješavanju iste kako ste se i obvezali Strategijom socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020. godine” – piše predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap