Umirovljenici razgrabili vaučere za subvencionirani odmor: Žele ići u toplice ili u planine

Milan Dalmacija
7. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Više od 60.000 umirovljenika prijavilo se za vaučere za subvencionirani odmor koje dijeli Vlada Srbije. U svega dva dana podijeljeno je svih 100.000 vaučera, a iz udruge Moja Srbija traže dodatnih 150.000. Najviše interesa umirovljenici pokazuju za odmor u toplicama ili u planinama.

Ilustracija: Unsplash

Dok kod nas umirovljenici u ljetovalištima nisu rado viđeni gosti, štoviše ograničava im se dolazak na jednodnevne izlete, kao što smo pisali ovdje, a rijetki imaju popuste za bazene i toplice, kod naših istočnih susjeda situacija je bitno drugačija. Naime, u samo dva dana podijeljeno je svih 100.000 vaučera za subvencionirani odmor u Srbiji, prenosi B92.

Prijave za vaučere u vrijednosti od 5.000 dinara (42,86 eura) primane su na šalterima Pošte Srbije, koja će ih i poslati na adrese prijavljenih građana.

– Očekujemo da će i ove godine biti oboreni svi rekordi u broju domaćih gostiju na destinacijama u cijeloj zemlji, rekao je ministar turizma i mladeži Husein Memić.

Najveći interes kod umirovljenika

Jadran protiv jednodnevnih kupača: "Babe i stari prdonje" što dalje od plaže

Vaučeri za subvencionirani odmor su socijalna mjera na koju, između ostalih, imaju pravo svi umirovljenici, osobe starije od 65 godina bez mirovine, radnici s niskim plaćama, studenti… Najviše interesa pokazali su umirovljenici.

– Kao i ranijih godina najveći interes za vaučere su pokazali umirovljenici, jer se prijavilo njih nešto više od 60.000. Na drugom mjestu po brojnosti su zaposleni, prijavilo se 25.000 onih sa plaćama manjim od 70.000 dinara, dok je ostalih oko 15.000 iz drugih kategorija, a među njima je svake godine, otkada se vaučeri daju, sve više studenata. Ove godine ih je oko 1.500, rekla je direktorica usluga Pošta Srbije, Bojana Nikolić.

Dodala je kako je najveći interes bio za odmorom u toplicama, a potom i u planinama. Vaučeri će se moći koristiti od 4. veljače do 20. studenog, piše Glas javnosti.

Traži se vaučer više

Unatoč podijeljenim vaučerima, udruga Moja Srbija zatražila je od Vlade dodatnih 150.000 vaučera, kako bi se zadovoljile potrebe zainteresiranih građana. Dodaju kako većina građana zbog blagdana nije mogla pribaviti potrebnu dokumentaciju za prijavu. Radnici nisu mogli ovjeriti potvrde o visini primanja, a studenti potvrde o redovitom obrazovanju.

Napominjemo da je tijekom epidemije koronavirusa postojao i pokušaj subvencioniranja odmora u Hrvatskoj, koji nije zaživio u mjeri u kojoj se očekivalo. Naime, slab je interes bio za Cro kartice, kojima se subvencionirao odmor u iznosu do 2.500 kuna (331,81 euro). Umirovljenici, pak, ovise o plaćenim ljetovanjima, koje financiraju uglavnom manji gradovi i općine.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap