Umirovljenici, pripremite se: Za nekoliko dana stiže vam 2,7 posto veća mirovina!

Jasmina Grgurić
5. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Zavod za mirovinsko donio je odluku o povećanju mirovina za 2,7 posto. Za taj postotak uvećane mirovine bit će isplaćene već ovoga mjeseca za kolovoz, sa zaostatkom za srpanj. Povećanje u prosjeku iznosi 63 kune, no više od 50 posto naših umirovljenika, njih oko 600.000, dobit će manje od toga. Tako će se ono kretati od šest pa do – 247 kuna.

Hrvatski penzioneri u prosjeku će živjeti s ni deset eura više Ilustracija: Pixabay

Vijest da će mirovine porasti za 2,7 posto tjedan dana kasnije postala je i službena. Naime, odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja, zadnjeg dana kolovoza donijelo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2018. godine Upravno vijeće HZMO-a donijelo je u petak na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena za prvu polovinu 2018. u odnosu na drugu polovinu 2017. godine.

Stiže i razlika za srpanj

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2018. tako iznosi 65,60 kuna, što znači da će mirovine rasti 2,7 posto. 

“Nova aktualna vrijednost mirovine izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost u svoti od 63,88 kuna usklađena po stopi koja se dobije kao polovica zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2018. u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u prvom polugodištu 2018. godine u odnosu na drugo polugodište 2017. iznosi 1,1% (porast 1,1%), a stopa promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosi 4,3% (porast 4,3%) tako da polovica zbroja stope promjene iznosi 2,7 posto” – pojasnili su iz HZMO-a. 

Povećane mirovine isplaćuju se u rujnu za kolovoz, uz isplatu razlike za srpanj, poručuju iz HZMO-a.

Izračunali smo koliko će mirovine biti veće u svih 14 kategorija po visini primanja

Također, donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2018. godini, a prema kojoj najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 63,61 kune. Donesena je i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja. Tako osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, sada iznosi 1.306,64 kuna.

“Ni za paket WC papira”

Podsjetimo, prije tjedan dana objavili smo kako će mirovine rasti 2,7 posto, odnosno 63 kune u prosjeku s obzirom da prosječna mirovina iznosi 2.344 kune. Ipak, ogroman broj umirovljenika prima manje od toga, točnije njih oko 600.000, dakle više od 50 posto pa će tako i povećanje većini biti ispod prosjeka. Dakako, povećanje će najmanje osjetiti oni s najnižim mirovinama, a ono se kreće od mizernih šest pa sve do 247 kuna.

Povećanje mirovine generalno je pozitivna stvar, ali jedna od njezinih negativnih posljedica za dio umirovljenika bit će gubitak prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, na plaćanje premije na teret državnog proračuna imaju svi oni čiji ukupni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno ne prelazi 1.516,32 kuna, odnosno za osiguranika samca 1.939,39 kuna. Dakle, svi oni čija je mirovina bila tek nešto ispod zadanog cenzusa, sada će zbog nekoliko kuna više državi kroz plaćanje dopunskog davati 70 kuna mjesečno.

Također, pitali smo vas na što ćete potrošiti “povišicu” od 2,7 posto.

“Kupila bi paket wc papira, ali ne ide, za nas penziće moraju uvesti na komad” – kazala je Zorica koja je ovakvom izjavom najzornije ilustrirala u kakvoj se teškoj materijalnoj situaciji nalazi većina naših građana starije životne dobi. Neke od odgovora možete potražiti i ovdje, a sve komentare na povećanje mirovina pročitati na našoj Facebook stranici Mirovina.hr.

 

Umirovljenici, pripremite se: Za nekoliko dana stiže vam 2,7 posto veća mirovina!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap