MIROVINE RASTU 63 KUNE Umirovljenici će sa zaostacima dobiti 190 kuna više!

Jasmina Grgurić
25. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Zbog povećanih plaća, ali i troškova života, mirovine će rujanskim usklađenjem kao omjer ovih dvaju faktora porasti za 2,7 posto. U travnju penzije su rasle 0,94 posto, pa ukupno povećanje za ovu godinu iznosi 3,64 posto. Kao i obično, najviše će profitirati oni s najvećim primanjima, dok kućni budžet onih s najmanjima, ovo povećanje neće drastično osjetiti.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Novo usklađivanje mirovina u drugom dijelu godine dići će mirovine od rujna u prosjeku za 63 kune. Riječ je o povećanju od 2,7 posto, što na prosječnu mirovinu, koja je ovoga mjeseca iznosila 2.344 kune, iznosi upravo toliko. Sa zaostacima za srpanj i kolovoz, umirovljenici će za rujan, na isplati u listopadu, dobiti tako u prosjeku 190 kuna veću mirovinu, odnosno 2,7 posto više za sva tri mjeseca.

Saborskim zastupnicima 258 kuna više

Informaciju o povećanju mirovina objavio je jutros Večernji list koji piše kako je jedno od većih usklađenja mirovina provedenih u drugom dijelu godine rezultat povećanja plaća, do kojeg je pak došlo uslijed nestašice radne snage i pokušaja poslodavaca da zadrži svoje radnike. Međutim, mirovine i dalje ozbiljno kaskaju za plaćama.

Prosječna mirovina veća za 24 kune, a braniteljska 43 kune

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, plaće su u prvom dijelu godine porasle 4,3 posto, dok su cijene porasle 1,1 posto što zbrojeno pa umanjeno za pola daje iznos rujanskog usklađivanja mirovina.

Prilikom ovog povećanja, kao i inače, najviše će profitirati oni s najvećim mirovinama. Među 1,23 milijuna umirovljenika, tako će mirovine saborskih zastupnika, koje iznose 9.587 kuna. sada biti veće za oko 258 kuna. Mirovine hrvatskih branitelja, koje iznose u prosjeku 5.612 kuna, porast će rujanskim usklađenjem za 151 kunu. S druge pak strane, umirovljenicima koji se nalazi u kategoriji mirovina s prosjekom od 1.759 kuna, a takvih je u Hrvatskoj gotovo 180.000, mirovina će biti veća za svega – 47 kuna.

Nikad veća izdvajanja za mirovine

Podsjetimo, travanjskim usklađenjem prosječna mirovina porasla je za 0,94 posto, odnosno 24 kune. Zajedno, ovogodišnji rast iznosit će ukupno 3,64 posto.

Ministar financija Zdravko Marić morat će iduće godine Marku Paviću samo za mirovine doznačiti više od 40 milijardi kuna, što je najveći iznos u povijesti. Ukupni izdaci za mirovine ove bi godine trebali biti oko 39 milijardi kuna, a osim za usklađenje, u novom proračunu treba pripremiti dodatnih 280 milijuna kuna za nova prava branitelja koja stupaju na snagu 1. siječnja 2019. godine. Budžet za mirovine 2017. godine bio je 37 milijardi kuna – piše Večernji list.

S obzirom na sve veći broj umirovljenika, predviđa se kako će se mirovine dugoročno smanjivati u odnosu na plaće. Isto tako, sve veći broj umirovljenika znači i veće izdatke, no neke od mjera s kojima bi se oni mogli puniti su i uvođenje rada do 67. godine, povećanje doprinosa, radom u mirovini te sličnim potezima koji se predlažu u sklopu nadolazeće mirovinske reforme.

MIROVINE RASTU 63 KUNE Umirovljenici će sa zaostacima dobiti 190 kuna više!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap