Umirovljenici, pogledajte gdje se možete besplatno zabaviti ako se nađete ovog proljeća u Splitu

Luka Kalac
1. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Proljeće je idealno vrijeme za posjetiti znamenitosti Lijepe naše. Ako ste mislili da ste većinu toga već posjetili u Splitu, vjerojatno se varate jer postoji niz zanimljivosti koje su vam sigurno promakle. Riječ je o nizu potpuno besplatnih aktivnosti koje nude proljetni dani u ‘cvitu Mediterana’. Od Sudamja preko šahovskog popodneva i ulice’ Pusti me proć’.

split

Foto: Unsplash

Dani su sve duži, više je sunčanih sati, toplije je vrijeme što jednostavno ‘tjera’ ljude na izlazak na ulice u šetnje na svježem zraku. Ako želite svoje rutinske šetnje razbiti nekakvim zabavnim, a ujedno i besplatnim događajima, onda ste na pravom mjestu. Provjerite kojim se besplatnim proljetnim aktivnostima u Splitu možete zabaviti.

1. Sudamja

Za one koji ne znaju Sudamja je naziv blagdana svetog Dujma koji se slavi već dugi niz stoljeća. Ovo slavlje se među Splićankama i Splićanima naziva feštom svetoga Duje ili fjerom svetog Duje, a tradicionalno se održava 7. svibnja u najvećem hrvatskom gradu na obali. U sklopu blagdana svetog Dujma ujedno se i obilježava dan grada Splita, što će biti popraćeno prigodnim događajima i javnim priredbama.

Kako biste u potpunosti uživali u ovakvim danima u Splitu, bitno je znati da se ova proslava već godinama usko veže uz sajam raznolike robe koja se nudi posjetiteljima.

Program ovogodišnjeg izdanja Sudamja, nije još službeno potvrđen, ali doznala su se imena glazbenika koji bi mogli zabavljati građane na taj dan glazbena imena uz čije bi pjesme Splićani mogli feštati početkom svibnja. Iako još ništa nije službeno potvrđeno, ušuška se kako će tada nastupiti Grše, Vojko V, Alen Vitasović, a priča se i kako bi ondje mogao zapjevati i Petar Grašo.

Ne čudi da se ovolika prašina digla oko popisa izvođača jer je riječ o svojevrsnom simbolu grada koji pridonosi brojnim aspektima društvenog, kulturnog i gospodarskog života.

2. Šahovsko popodne

S obzirom na to da je šahovski klub Brda Split na glasu kao jedan od najvećih organizatora šahovskih turnira u Hrvatskoj, ovom su prilikom najavili 13. izdanje međunarodnog šahovskog turnira – Split Open: Šahovski Festival 2024. Ovaj turnir održava se već 11 godina u organizaciji Splita Open.

Svi ljubitelji šaha mogu se družiti u Klubu Zona 30. ožujka u 18 sati pa sve do 20 sati kada, na istom mjestu, počinje ‘Večer društvenih igara’. svi željni ove zabave mogu se besplatno prijaviti na sudjelovanje.

Pogled na Trg kralja Tomislava i Umjetnički paviljon u Zagrebu.
Pred nama je najljepše doba godine u Zagrebu: Pogledajte u kojim besplatnim aktivnostima možete uživati

3. Poezijom u proljeće

Manifestacija ‘Poezijom u proljeće’ traje od 18. ožujka i održavat će se sve do 20. travnja. Otvaranjem ove manifestacije, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split organizirana je izložba uoči prvoga dana proljeća iza koje stoji PUP: poezijom u proljeće. Ta izložba je, prema riječima organizatora, poput čarobnoga vrta. Svaki izloženi stih, kako tvrde, nosi sa sobom svoju priču, svoju sliku, svoj osjećaj. Prošetati kroz ovu izložbu, prema njima, znači zaroniti u svijet riječi, prepustiti se melodiji stihova koji prepliću misli i osjećaje.

4. Šetnja Marjanom

Vjerojatno jedna od najpoznatijih i nikad dovoljno istraženih lokacija u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj je brdo Marjan. Sa splitske rive vrlo brzo možete pješke doći do brda Marjan. Vjerojatno je riječ o najljepšem pogledu koji se pruža na Split i okolicu i sve to uz miris Mediterana, morskog zraka i borova.

Brdo Marjan je veliki rezervat prirode koji je velikim dijelom prekriven borovom šumom. Osim fenomenalnog pogleda na Split, staze za pješačenje po Marjanu odvest će vas do stanova u kojima su nekada davno živjeli kršćanski pustinjaci. Ondje su sagrađene i srednjovjekovne crkve za istraživanje, ali i židovsko groblje.

S obzirom na to da je brdo Marjan visoko 178 metara, pješačenje do vrha bi vas moglo natjerati na sporiji tempo i osvježenje na samom vrhu gdje je smješten i restoran. Na povratku s vrha Marjana, u podnožju brda se možete okupati na čak tri tamošnju plaže.

Mnogi zaljubljenici u fizičke aktivnosti obožavaju Marjan jer je ‘prošaran’ stazama za trčanje, a pronađe se pokoji teniski teren, vježbalište na otvorenom, ali i gradski zoološki vrt. Na strani Marjana koja je najudaljenija od rive, smješten je i Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR).

5. Ulica ‘pusti me proć’

I za kraj, preostaje vam vidjeti atrakciju u ‘cvitu Mediterana’ koju nećete moći vidjeti nigdje na svijetu. Ova znamenitost se skriva u Dioklecijanovoj palači i riječ je o jednoj od najužih ulica u Hrvatskoj. Ulica ‘Pusti me proć’ duga je manje od 10 metra, a široka je svega 57 centimetara i nema ime koje bi označilo njeno postojanje

Ova, isprva, gotovo neprimjetna ulica s razlogom nosi to ime jer se dvije osobe ne mogu mimoići u njoj pa je među Splićankama i Splićanima poznata pod nazivom ‘Pusti me proć’. Tu biste rečenicu trebali uzviknuti osobi koja dolazi iz, vama suprotnog smjera. Ako dođe do nesporazuma, jedna osoba će mora unatraške izaći iz ove tijesne uličice.

Inače, najuža ulica na svijetu je u Njemačkoj i njezina širina varira od 30 do 50 centimetara. Na njim najširim dijelovima, samo je sedam centimetara kraća od splitske ulice ‘Pusti me proć’.

Copy link
Powered by Social Snap