Pred nama je najljepše doba godine u Zagrebu: Pogledajte u kojim besplatnim aktivnostima možete uživati

Luka Kalac
18. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Proljeće samo što nije došlo, i to ne samo temperaturno, već i kalendarski. Toplije vrijeme, buđenje prirode i izlazak ljudi na ulice donose sa sobom jednu jednostavnu i vedriju stranu svakodnevice. Ako vam je pomalo dosadilo samo šetati i obilaziti jedne te iste lokacije, možete provjeriti popis na kojem ćete pronaći niz potpuno besplatnih aktivnosti koje nude proljetni dani u Zagrebu. Od besplatnog Botaničkog vrta za umirovljenike do posebnih festivala u raznim dijelovima grada.

Pogled na Trg kralja Tomislava i Umjetnički paviljon u Zagrebu.

Zagreb | Foto: Unsplash / Aleksandar Vučin

Od malena smo učeni kako sva godišnja doba, osim jeseni, počinju 21. u određenim mjesecima, no izgleda kako se i to promijenilo. Već gotovo četvrt stoljeća, točnije u ovom slučaju, proljeće dolazi dan ranije nego smo učili. Proljeće je pravo doba za uživanje u vedrom i toplom vremenu te obilasku raznih događanja diljem gradova. Buđenje iz duge, tamne i hladne zime počinje dan ranije, kada dolazi do ekvinocija, odnosno ravnodnevice koja označava početak proljeća. Tako ćete 20. ožujka ove godine svjedočiti jednakoj duljini dana i noći.

Botanički vrt
Botanički vrt nudi novitet za umirovljenike: Svi imaju pravo na besplatan ulazak

Bogati izbor događanja u glavnom gradu

Gotovo svi, od najmanjih do najstarijih, jedva su dočekali dolazak toplijeg vremena i buđenja prirode kako bi što više vremena mogli provoditi vani na svježem zraku, u šetnji, druženju, razgledavanju grada, ispijanju kave na otvorenom i slično. Neovisno u kojem ste gradu, ako ste siti navedenih aktivnosti, u nastavku možete doznati kako možete začiniti dan nečim što nemate priliku iskusiti svakodnevno i to sasvim besplatno.

1. Zvjezdarnica

Zvjezdarnica Zagreb, smještena je na Gornjem gradu, točnije na trećem katu u Opatičkoj ulici 22. Osnovana je 1903. godine i njezina primarna uloga je edukativne prirode. Ondje se održavaju brojna predavanja, a mogući su i posjeti građana, ali, kako stoji na stranici zvjezdarnice, samo u slučaju vedrog vremena. Ako planirate ondje doći u paru ili u manjim grupama, na primjer sa užom obitelji, posjet je besplatan i nije se potrebno prethodno najaviti.

Inače, zagrebačka zvjezdarnica je otvorena za javnost najčešće srijedom i četvrtkom od 19 do 21 sati. Zanima li vas neko od predavanja ili razgledavanje zvjezdanog neba, cijeli raspored možete provjeriti ovdje.

2. Botanički vrt

Jako nas malo dijeli i od kalendarskog početka proljeća i pred nama je najljepše doba godine. Čak i prije toga, Botanički vrt u Zagrebu je službeno otvorio svoja vrata. Nakon zimske pauze, posjetitelji će uživati u biljkama koje su u cvatu. Novost je i ta da će umirovljenici moći u potpunosti besplatno posjetiti Botanički vrt u Zagrebu na adresi Trg Marka Marulića 9A. Među brojnim cvijećem, ondje će posjetitelji moći razgledavati visibabe, drijemovce, a kako kažu iz Vrta, pronaći će se šafrani, jaglaci i kukurijeci.

Kako bi osobe starije od 65 godina ostvarile besplatan ulaz, građanke i građani treće životne dobi trebaju pokazati osobnu iskaznicu ili putovnicu čuvarima na ulasku u vrt. Više o posjeti botaničkog vrta u Zagrebu, pročitajte ovdje.

3. Festival svjetla

Festival svjetla je spoj zabave, umjetnosti, arhitekture i dizajna koji će trajati od 20. ožujka do 24. ožujka 2024. godine. Na četiri dana, odnosno noći, Zagreb će, kao i u prethodnim godinama u to doba, biti daleko šareniji, blještaviji i drugačiji.

Posjetitelji će uživati u nevjerojatnom doživljaju povijesnog okruženja Zagreba koje će pružiti sasvim novi ugođaj zahvaljujući svjetlosnim tehnologijama. Upravo ćete zbog ovog događaja morati izbjegavati zapadne stepenice na tržnici Dolac koje će biti dio instalacije u sklopu ovog festivala. Oko toga se oglasio i Grad Zagreb na službenoj Facebook stranici

– Drage sugrađanke i sugrađani, zbog priprema za nadolazeći Festival svjetla Zagreb, od 18.-25.3. zapadne stepenice na Tržnici Dolac bit će djelomično zauzete s instalacijom ZG Luniranje. Zahvaljujemo na razumijevanju i pozivamo Vas da u navedenom periodu koristite istočne stepenice i ostale prilaze Tržnici Dolac. Posjetite Dolac od 20. do 24.3., od 18 do 23 sata, i doživite staru zagrebačku tržnicu u sasvim novom svjetlu!’, napisali su na Facebook stranici Grada Zagreba.

proljeće
Osjećate li se umorno u proljeće? Za to postoji razlog

4. Festival društvenih igara

Drugo izdanje Festivala društvenih igara održat će se za vikend, 23. i 24. ožujka 2024. godine. Riječ je o dvodnevnoj zabavi uz kvizove, radionice, predavanja, razmjenu i igranje igara za sve uzraste. Ne samo da je ova manifestacija zabavnog, već je i edukativnog karaktera jer će se učiti o ulozi društvenih i logičkih igara za odgoj djece i razvoj zdravog društvenog života.

Ovaj festival će se održati na dvije lokacije. Jedan dio programa održat će see na prvoj lokaciji, u Centru za kulturu Trešnjevka (Cekate) na adresi Park Stara Trešnjevka 1, od 10 do 14 sati. Ondje će se održati edukativni programi, igraonice za djecu, roditelje i obitelji.

Kada prvi dio programa zašvri, Festival društvenih igara se seli u caffe bar Crni mačak gdje je predviđeno trajanje programa od 16 do 2 sata. Ondje će, također, svi biti dobrodošli, iako je program prvenstveno namijenjen gamerima. Više o festivalu društvenih igara možete saznati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap