Umirovljenici podijeljeni oko obaveznog cijepljenja u domovima za starije

Jasmina Grgurić
20. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Kao i oko ostalih političko-društvenih pitanja, većina građana podijelila se u dva tabora i kada je riječ o cijepljenju, pogotovo onom obaveznom. Pokazuju to i rezultati naše ankete koja donosi podjednak rezultat i kada je riječ o domovima umirovljenika.

Ilustracija: Rawpixel

Rasprave o obaveznom cijepljenju kao opciji zaustavljanja pandemije vode se na razini cijele Europske unije. Za neke sektore poput zdravstva i socijalne skrbi pojedine zemlje idu u tom pravcu, s naglaskom na domove umirovljenika pa se tako zaposlenicima već sada prijeti gubitkom radnog mjesta ukoliko odbiju cjepivo protiv Covida-19. Takva situacija je već u Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj…

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako obaveznog cijepljenja neće biti, dok hrvatska Vlada još kalkulira. Nakon prvotno ohrabrenih najava da će do toga doći u zdravstvu i socijalnoj skrbi te školstvu, sada zauzimaju neodređeni stav.

[ANKETA] Treba li cijepljenje za zaposlene u domovima umirovljenika biti obavezno?

Nakon što su se radnici u sustavu socijalne skrbi pobunili protiv najave obaveznog cijepljenja, Vlada je ublažila retoriku. No, krajnji ishod još je nepoznat. Pitali smo stoga naše čitatelje u anketi što misle o obavezi cijepljenja djelatnika u domovima za starije.

Mišljenja su poprilično podijeljena pa je tako među više od 900 ispitanih njih 38 posto, odnosno više od 300, za obavezno cijepljenje radnika, jer je na taj način potrebno zaštiti starije kao najugroženiju skupinu.

Najviše ispitanih ipak je protiv uvođenja obaveznog cijepljenja, njih oko 40 posto, jer su stava da se nikoga ne treba prisiljavati. Više od 20 posto zauzelo je neutralno mišljenje, odnosno stav kako bi u slučaju da se zaposlenici moraju cijepiti, istu obavezu morali imati i korisnici.

Nepoznanica oko virusa i cjepiva i dalje je mnogo, no za zaključiti je da se s nametnutim obavezama većina ipak ne slaže, a zabrane mogu stvoriti samo kontraefekt.

 

Umirovljenici podijeljeni oko obaveznog cijepljenja u domovima za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap