Socijalni radnici oštro o Plenkoviću: “Izjave o cijepljenju su neprihvatljive, izazivate otpor i revolt”

Josip Mihaljević
14. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako obaveznog cijepljenja ni teoretski neće biti, no ipak se razmišlja o drugačijim pravilima za zdravstvo, školstvo i sustav socijalne skrbi. Naslutio je da bi cijepljenje kod tih radnika moglo biti obavezno, a danas je stigla reakcija Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

dom za starije

Foto: Pexels

Nakon jučerašnje izjave premijera Andreja Plenkovića u kojoj je dao naslutiti da će u sustavu zdravstva, školstva i socijalne skrbi možda ipak biti obaveznog cijepljenja danas je stigla reakcija Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

Poručili premijeru da izaziva revolt i otpor prema cijepljenju

“Sustav socijalne skrbi je uz zdravstvo najprocjepljeniji sustav, čak bi se moglo reći da su zaposlenici i korisnici našeg sustava bili “pokusni kunići” jer su prvi cijepljeni u vrijeme kada su informacije o vrstama cjepiva bile jako kontradiktorne i kada se nije mogla birati vrsta cjepiva. Zbog toga smatramo izjave premijera, u kojima apostrofira sustav socijalne skrbi,

neprimjerenima.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

I danas kada je procijepljenost i stečena imunost zbog prebolijevanja Covida u sustavu socijalne skrbi vrlo visoka, testiranje na Covid obavezno je za sve koji su 5 radnih dana bili odsutni s radnog mjesta.

Do danas još nismo dobili službeni stav Vlade, ili Ministarstva zdravstva, o tome koliko dugo cijepljeni imaju imunitet i kada i kako će se provoditi eventualno naknadno cijepljenje ili docjepljivanje, a za sustav socijalne skrbi to je izuzetno važno.

andrej plenković
Zaposlenici u domovima za starije morat će se cijepiti? Plenković: "Vodimo raspravu o tome"

Zbog svega navedenog smatramo da najave, moglo bi se reći “prijetnje” sankcijama za necijepljene od strane vlade smatramo neučinkovitima i umjesto da ljude potaknu na cijepljenje izazivaju revolt i otpor. Umjesto svakodnevnih najava restrikcija za necijepljene od privatnog sektora do javnih službi, koje po svemu sudeći izazivaju suprotan efekt, predlažemo Vladi da iznađe način da stimulira ljude na cijepljenje.

Cijepljenje smatramo jednim od najvažnijih civilizacijskih dosega u borbi protiv zaraznih bolesti i cijenimo mišljenja stručnjaka sa tog područja, međutim smatramo da bi cijepljenje trebalo biti osobni odabir svakoga od nas. Sustav socijalne skrbi je pri tome pokazao veliku odgovornost i svaku prisilu držimo krajnje nekorektnom i neprimjerenom”, priopćila je predsjednica Sindikata Jadranka Dimić.

Državne institucije ne znaju koliko je radnika u sustavu socijalne skrbi cijepljeno

Institucije ne znaju koliko je zaposlenika u domovima za starije cijepljeno

Inače, niti Ministarstvo rada (koje je nadležno za sustav socijalne skrbi), niti Ministarstvo zdravstva (nadležni za zdravlje) niti HZJZ (nadležni za provođenje cijepljenja) nemaju pojma koliko je radnika u sustavu socijalne skrbi cijepljeno.

Baš zato je zanimljiva informacija da Sindikat tvrdi da su odmah iza zdravstva jedan od najprocijepljenijih sektora. Podsjetimo da su u prvoj fazi cijepljenja upravo zdravstveni radnici, zaposlenici u domovima za starije i sami korisnici domova za starije bili prvi u redu za cijepljenje.

Isto tako ne treba zanemariti anketu Ministarstva rada koja je provedena u prosincu prošle godine u kojoj je tek jedna trećina zaposlenika u domovima za starije iskazala spremnost za primanje cjepiva.

 

Socijalni radnici oštro o Plenkoviću: “Izjave o cijepljenju su neprihvatljive, izazivate otpor i revolt”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap