[ANKETA] Treba li cijepljenje za zaposlene u domovima umirovljenika biti obavezno?

Jasmina Grgurić
16. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Cijepljenje djelatnika u domovima za starije i nemoćne osobe možda će biti obavezno, opcija je na stolu. Radnici u sustavu socijalne skrbi bune se protiv takve politike Vlade, jer smatraju da to u konačnici mora biti stvar osobnog odabira, uz još neke argumente. Pitanje je to koje doista izaziva teške moralne i etičke dileme svakog pojedinca u radu s najosjetljivijim društvenim skupinama, starijima.

Ilustracija: Unsplash

Vlada Andreja Plenkovića loše komunicira obvezu cijepljenja, prije svega jer u prvi plan stavlja postotke i brojke koji su im trenutno važniji zbog turističke sezone i gospodarstva, nego primarno zdravlja nacije. Čim je nešto obavezno, uz prijetnje sankcijama, prirodno izaziva otpor među građanima.

Starijima je potrebna apsolutna zaštita

Kada bi cjepivo bilo apsolutno rješenje i garancija za odgovornost i prema sebi i prema drugima, nametanja ne bi ni trebalo biti. Mnogi podaci i dalje su do kraja neistraženi; koliko traje stečeni imunitet, treba li ići na docjepljivanje, koliko smo zaštićeni mi, koliko drugi među nama koji nisu cijepljeni…

dom za starije
Socijalni radnici oštro o Plenkoviću: "Izjave o cijepljenju su neprihvatljive, izazivate otpor i revolt"

Međutim, kada je riječ o starijima, tu trebamo biti ponešto oprezniji sa zaključcima. Domovi umirovljenika imaju visoki postotak procijepljenosti među korisnicima, više od 80 posto. S druge strane, postoci o cijepljenim djelatnicima nisu poznati, iako sami tvrde da je socijalni sustav, uz onaj zdravstveni, najprocjepljeniji.

Činjenica je da ti ljudi rade, između ostaloga, i u domovima za starije i nemoćne s populacijom za koju je korona kobna i potrebno ju je posebno zaštititi na sve moguće načine. Nažalost, vidjeli smo da oboljenja ima i kod cijepljenih pa je u tom smislu potrebna takoreći dvostruka zaštita, da su cijepljeni i oni koji su s njima svakodnevno u neposrednom fizičkom kontaktu. Pogotovo ako epidemiološke mjere popuste.

Što ako ostanemo bez njegovatelja?

S druge strane, medicinsko osoblje i njegovatelji u socijalnoj skrbi često su podložni testiranjima, mnogi su koronu već preboljeli, a velik dio ih se svakako i cijepio. Kada još uzmemo u obzir da je riječ o deficitarnom kadru, koji bi lako mogao početi i davati otkaze iz revolta prema obvezi cijepljenja pa otići u inozemstvo za veću plaću, što se događalo masovno i do sada, ostaje i pitanje tko će brinuti za naše stare.

Važno je i da se cijepe starije osobe i korisnici domova, ali tim ljudima još uvijek nitko ne garantira da cjepivo za njih nije štetno s obzirom na životnu dob i tomu pridružene zdravstvene tegobe. U tom slučaju odgovornost pada na djelatnike, a najsigurnije bi opcije bile obje, mada ni to nije apsolutna garancija. Ali, ne nametanjem.

Treba li cijepljenje za djelatnike u domovima umirovljenika biti obavezno?

 

[ANKETA] Treba li cijepljenje za zaposlene u domovima umirovljenika biti obavezno?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap