Umirovljenici otkrivaju memove: internet zaista može promijeniti život

Jelena Ratko
25. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Memovi prenose određenu ideju, emociju ili poruku. Njihovo značenje nastaje kombiniranjem vizualnog i tekstualnog, a kada ih se jednom nauči razumjeti i iščitavati, internet postaje zabavnije mjesto.

Foto: screenshot Instagram

Memovi zavladali internetom

Mem, eng. “meme” [mim], je oblik slikovnog zapisa koji predstavlja kulturni simbol ili društvenu ideju, a najčešće je sastavljen od fotografije i teksta koji je prati.

Memovi su postali viralni na društvenim mrežama prije gotovo deset godina. Od pojave servisa 9gag i razvoja Facebooka, Twittera i Instagrama, memovi su zavladali internetom. Oni su najčešće duhovitog karaktera, a nerijetko se izruguju određenim oblicima ljudskog ponašanja.

“Ovaj jež navija za tebe jer možeš učiniti sve”, piše na ovom memu.

“Kada znaš da si iritantan, ali ne mariš za to, jer samoga sebe smatraš urnebesnim”, piše u tekstu iznad ove dvije fotografije. Zajedno, fotografija i tekst tvore ideju, poruku. Ona se zove mem.

Dok se humor nekih memova temelji na banalnosti kao što je nečiji smiješan izraz lica koji upućuje na određenu emociju, postoje i oni čiji je sadržaj složeniji i tumači se na dubljoj, ponekad filozofskoj razini.

Novi načini komunikacije

Ovi umirovljenici otkrili su svijet memova zahvaljujući unuku jednoga od njih. “Pokazao sam svome djedu memove i toliko su mu se svidjeli da ih je isprintao kako bi ih pokazao svojim prijateljima”, piše iznad fotografije ove grupe prijatelja koja uživa u upijanju novih znanja.

Ovi umirovljenici će, zahvaljujući pregledavanju memova, vjerojatno naučiti puno o mlađim generacijama, o njihovu shvaćanju svijeta i razvoju humora na online platformama. Kada jednom zavirite u svijet memova, teško je prestati pregledavati ih u bespućima interneta. Možda, baš zato, nije bila loša ideja isprintati ih. Na taj način, manja je mogućnost predugog zadržavanja ispred ekrana…

Umirovljenici otkrivaju memove: internet zaista može promijeniti život
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap