Umirovljenici otkrivaju memove: internet zaista može promijeniti život

Jelena Ratko
25. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Memovi prenose određenu ideju, emociju ili poruku. Njihovo značenje nastaje kombiniranjem vizualnog i tekstualnog, a kada ih se jednom nauči razumjeti i iščitavati, internet postaje zabavnije mjesto.

Foto: screenshot Instagram

Memovi zavladali internetom

Mem, eng. “meme” [mim], je oblik slikovnog zapisa koji predstavlja kulturni simbol ili društvenu ideju, a najčešće je sastavljen od fotografije i teksta koji je prati.

Memovi su postali viralni na društvenim mrežama prije gotovo deset godina. Od pojave servisa 9gag i razvoja Facebooka, Twittera i Instagrama, memovi su zavladali internetom. Oni su najčešće duhovitog karaktera, a nerijetko se izruguju određenim oblicima ljudskog ponašanja.

https://www.instagram.com/p/BkF4SmyDj66/?tagged=dogememe

“Ovaj jež navija za tebe jer možeš učiniti sve”, piše na ovom memu.

https://www.instagram.com/p/BkKTOZonpL7/?tagged=memes

“Kada znaš da si iritantan, ali ne mariš za to, jer samoga sebe smatraš urnebesnim”, piše u tekstu iznad ove dvije fotografije. Zajedno, fotografija i tekst tvore ideju, poruku. Ona se zove mem.

Dok se humor nekih memova temelji na banalnosti kao što je nečiji smiješan izraz lica koji upućuje na određenu emociju, postoje i oni čiji je sadržaj složeniji i tumači se na dubljoj, ponekad filozofskoj razini.

Novi načini komunikacije

Ovi umirovljenici otkrili su svijet memova zahvaljujući unuku jednoga od njih. “Pokazao sam svome djedu memove i toliko su mu se svidjeli da ih je isprintao kako bi ih pokazao svojim prijateljima”, piše iznad fotografije ove grupe prijatelja koja uživa u upijanju novih znanja.

https://www.instagram.com/p/BkIzIA6gCX7/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=joee8b794z65

Ovi umirovljenici će, zahvaljujući pregledavanju memova, vjerojatno naučiti puno o mlađim generacijama, o njihovu shvaćanju svijeta i razvoju humora na online platformama. Kada jednom zavirite u svijet memova, teško je prestati pregledavati ih u bespućima interneta. Možda, baš zato, nije bila loša ideja isprintati ih. Na taj način, manja je mogućnost predugog zadržavanja ispred ekrana…

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap