Made in Yugoslavia: Ljubljančanka otvorila trgovinu proizvoda iz bivše države, mnoge ovo vraća u djetinjstvo

Milan Dalmacija
21. svibnja 2023.
Priče
A- A+

Mnoge će u mladost vratiti profil na Instagramu naziva Made in Yugoslavia. Ljubljančanka Špela spojila je svoju strast prema starijim predmetima te marketinške i oglašivačke vještine. Iz toga je nastala i istoimena trgovina koja je privukla i strance.

Na Instagramu, ali i u online trgovini naziva Made in Yugoslavia moguće je pronaći predmete iz bivše zemlje. | Foto: Instagram/Made in Yugoslavia

Na društvenim mrežama svatko može pronaći nešto za sebe. Netko će reći da se ondje može pronaći svašta. No, u moru raznih zanimljivih i manje zanimljivih stranica pažnju svakako privlači i jedan profil na Instagramu. Pod nazivom Made in Yugoslavia (proizvedeno u Jugoslaviji, op.a.) krije se stranica posvećena predmetima proizvedenima u bivšoj državi.

jugodom
Od starog namještaja iz Juge napravio neobičan hotel - Yugodom

Sigurno se svi sjećaju Kravice, starih šalica sa smeđom crtom, raznih lampi, vazi, telefona i drugih kućanskih aparata, kao i namještaja. Sličan postav ima i Muzej osamdesetih u Zagrebu, o kojem smo također pisali. Mnoge će ove fotografije, ali i inventar koji je dostupan za kupnju vratiti u mladost.

– Vintage namještaj, stara glazba, odjeća, estetika i dizajn bliski su mi otkad znam za sebe. Intenzivno sam ih počela skupljati kada sam uselila u svoj prvi stan koji sam opremila vintage komadima iz svog okruženja. Dakle iz vremena Jugoslavije. Polako sam nakupila dosta vintage komada pa sam odlučila ih početi prodavati. Moja ljubav prema vintage stvarima navela me da prije četiri godine pokrenem projekt Made in Yugoslavia, ispričala je za Index Ljubljančanka Špela koja stoji iza ove stranice.

Ljubav prema starijim predmetima

Studirala je povijest umjetnosti, a tijekom studija bavila se marketingom i oglašavanjem. To se na kraju poklopilo s njenom ljubavlju prema starijim predmetima. Tu je rođena njena fascinacija prema proizvodima iz Jugoslavije. Trenutno ima trgovinu na platformi Etsy, a planira otvoriti i vlastitu internetsku trgovinu. Proizvode šalje diljem svijeta.

Kuhinja iz osamdesetih u Muzeju
Foto dana: Ova kuhinja je pravi poziv za povratak u prošlost

Špelin fokus je u početku bio na manjim predmetima, poput lampi, pisaćih mašina, satova, telefona i posuđa. No, kasnije se to proširilo i na ostatak ex-yu asortimana.

– Kasnije sam počela skupljati i veće komade namještaja, poput stolica, noćnih ormarića, ormara, stolova. Zasigurno u mojoj kolekciji ima najviše predmeta koji su nastali u vrijeme Jugoslavije u Sloveniji. Meblo, Emi Poljčane, Sijaj Hrastnik, Stol Kamnik, Iskra, Saturnus i drugi. U budućnosti bih željela otvoriti vlastiti showroom koji bi ujedno funkcionirao kao izložbeni i prodajni prostor, otkrila je.

Stranci kupuju, domaći se prisjećaju

Kupci joj dolaze mahom iz inozemstva i uglavnom kupuju lampe i telefone. No, u posljednje vrijeme pokazali su interes i za legendarnom Kravicom, koja se u originalu nalazila na šalicama i zdjelicama, a kod Špele je na platnenim vrećicama i majicama.

Mnogi koji prate Instagram profil Made in Yugoslavia prisjećaju se svoje mladosti, smatra Špela. No, takve će uspomene biti sve teže očuvati, s obzirom na to da je sve teže pronaći očuvanu retro robu.

– Predmeti koje fotografiram i objavljujem podsjećaju ih na bezbrižne dane, prvi stan u kojem su živjeli, baku, djeda, pojedine događaje iz djetinjstva i mladosti, govori Špela i priznaje da je svaki put iznenađena kvalitetom komada koje pronađe.

– Mislim da su stvari prije bile bolje napravljene i da su se ljudi bolje brinuli o njima, zaključila je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap