Umirovljenici ogorčeni: Neki lijekovi za dijabetes poskupjeli preko 100 posto

Josip Mihaljević
21. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Pojedini oralni lijekovi za dijabetes kao i inzulini znatno su poskupjeli oko Badnjaka. Ogorčeni pacijenti su čak odbili uzeti lijekove s uvećanim cijenama.

dijabetes

Ilustracija: Unsplash

Pacijente oboljele od dijabetesa tipa II dočekalo je neugodno iznenađenje za Badnjak kada su odlaskom u ljekarnu shvatili da su pojedini oralni lijekovi, ali i inzulini poskupjeli, neki od njih za više od 100 posto, pišu vijesti.hrt.hr. Kod dijabetičara je ova promjena izazvala veliki bijes pa su neki od njih odbili uzeti lijekove s višim cijenama kao znak protesta.

Umirovljenici odbijaju kupovati lijekove, preskupi su im

Oralni lijek Januvia do Badnjaka prošle godine koštao je oko 64 kune, a danas njegova cijena iznosi 133 kune – cijena je rasla više od 100 posto.

Umirovljenici o poskupljenju domova: "Imam malu mirovinu pa mi sin nadoplaćuje 500 kuna"

Jedan od skupljih lijekova na tržištu Trajenta za umirovljenike bio je skup i ranije, 186 kuna, ali je i on blago narastao na 190 kuna. Tu je i Janumed koji se ranije nabavljao po cijeni od 89,30 kuna, a sada košta 93 kune. Splitske ljekarne javljaju kako su u samo jednom danu imale desetak pacijenata koji su odbili uzeti lijekove po skupljim cijenama, a neki od njih su odbili uzeti i inzulin.

Većina njih su umirovljenici koji nemaju dovoljno novaca za kupnju skupljih lijekova. Ne ljute ih samo lijekovi za dijabetes, nego i svi koji se doplaćuju.

Ljekarnici su im pokušali objasniti kako postoje zamjenski lijekovi na osnovnim listama za koje neće trebati platiti niti lipe kao i da im liječnik može prepisati i takav lijek.

Oglasio se HZZO

Iz HZZO-a poručuju kako je način utvrđivanja cijena lijekova koji se nalaze na osnovnoj i dopunskoj listi lijekova HZZO-a propisan pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima, a koji donosi ministar zdravstva.

Zanemariv rast mirovina pojest će režije: Plin značajno poskupljuje već idućeg mjeseca

“HZZO je obavezan provesti postupak usklađivanja cijena lijekova koji se propisuju na recept HZZO-a kroz referentne terapijske skupine i podskupine, pri čemu se utvrđuje razina cijene koju će za pojedini lijek plaćati HZZO. U postupku, farmaceutska trgovačka društva, odnosno nositelji odobrenja očituju se prihvaćaju li ili ne prihvaćaju referentnu cijenu lijeka. Na temelju tog očitovanja, lijekovi se uvrštavaju na osnovnu listu (oni za koje su nositelji odobrenja prihvatili referentnu cijenu) ili na dopunsku listu (oni za koje nisu prihvatili)”, pojasnili su iz HZZO-a.

Za lijekove uvrštene na dopunsku listu utvrđuje se iznos sudjelovanja koji predstavlja razliku između iznosa originalne cijene lijeka i iznosa utvrđenog kao referentna cijena lijeka. Kako nositelji odobrenja nisu htjeli sniziti cijenu originalno pakiranja lijeka, tako su se za pojedine lijekove utvrdili novi i skuplji iznosi za osigurane osobe.

Stručnjaci savjetuju: Kažite liječnicima što se dogodilo

bazeni
Poskupjele ulaznice za bazene, umirovljenici će ih plaćati tri do četiri puta više!

Endokrinolozi, dijabetolozi, internisti i liječnici obiteljske medicine umiruju javnost i kažu da za dio lijekova koji su poskupjeli postoje zamjenski s osnovne liste koji se ne moraju plaćati. Poručili su da pacijent na svoje traženje može dobiti lijek koji se ne naplaćuje, ali isto tako i da ima lijekova i inzulina koji nemaju besplatnu zamjenu.

Stručnjaci savjetuju svim pacijentima da svoje liječnike upoznaju s novonastalom situacijom pa će im se naći lijek s osnovne liste koji je pokriven osiguranjem.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap