Zanemariv rast mirovina pojest će režije: Plin značajno poskupljuje već idućeg mjeseca

Josip Mihaljević
27. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Ministar Pavić je najavio kako će ove godine mirovine porasti za 70-ak kuna. Ako ste mislili da je taj slabašan rast dovoljno zanemariv, podsjećamo da cijene plina rastu već od 1. travnja 2019. godine. I ne, ne radi se o prvoaprilskoj šali.

Ilustracija Pixabay

Jedan korak naprijed, dva koraka nazad. Tako će se osjećati umirovljenički novčanici  od 1. travnja, kada osjete znatno poskupljenje plina.

Zagrepčani će ga tako plaćati 230 kuna više godišnje, pišu vijesti.rtl.hr. U isto vrijeme rastu i cijene struje za poduzetnike, a slično je najavljeno i za građane.

“Grozno, pogotovo mi koji imamo velike obiteljske kuće i to je to”, smatra Ivanka.

Prosječni godišnji račun za plin na godišnjoj razini iznosio je 2.874 kune, a već iduće godine on će biti 3.078 kuna.

“Na nivou mjeseca to je povećanje od 19,7 kuna što kad se zbroji cijela godina ispadne dvjestotinjak, 230 kuna”, rekao je glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan.

Budući da je prosječna mirovina usklađivanjem porasla za 30 kuna na mjesečnoj razini, kada oduzmemo ovih 19,7 kuna dođemo do toga da su umirovljenici dobili tek 11,3 kune veće mirovine.

Koliko plin raste u ostatku Hrvatske?

plin
Ne usklađuje se samo mirovina, 'usklađivati' će se i cijene plina, struje i odvoza smeća

I ostatak Hrvatske će plaćati skuplji plin. Primjerice, u Osijeku se cijena kilowatsata penje s 28 na 30 lipa, a u Primorsko-goranskoj županiji će računi također biti skuplji za 20-ak kuna mjesečno.

Rastu i cijene struje za poduzetnike i to do čak 35 posto. Što se tiče građana, konačna odluka još uvijek nije donesena, a sve je izvjesnije da će i građani plaćati skuplju struju od ljeta.

“Koliko će točno biti rast valja vidjeti, ali svaki rast preko 5 posto sigurno je udar jer onda će to lančano krenuti”, rekao je Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Što se tiče umirovljenika, kada se sve zbroji i oduzme – svakako će biti u minusu. Iako će vam političari tvrditi da mirovine kontinuirano rastu, rastu i troškovi života, samo brže i osjetnije od mirovina.

Zanemariv rast mirovina pojest će režije: Plin značajno poskupljuje već idućeg mjeseca
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap