Umirovljenici o poskupljenju domova: “Imam malu mirovinu pa mi sin nadoplaćuje 500 kuna”

Jasmina Grgurić Zanze
20. srpnja 2018.
Priče
A- A+

“Smještena sam na polustacionaru u jednokrevetnoj sobi koju sada plaćam 2.768 kuna, odnosno 300 kuna više. Imam malu mirovinu pa mi sin nadoplaćuje 500 kuna. Daje mi i džeparac jer od mirovine nemam ništa. Većini nas djeca financiraju razliku, a onima koji nemaju tu mogućnost namiruje socijalno. Ionako je sve državno…”

Marica Kocmanić nema dovoljno od mirovine za sobu Foto: Mirovina.hr

Neugodno iznenađenje za tisuće umirovljenika diljem Hrvatske stiglo je u lipnju. Smještaj u domovima za starije i nemoćne osobe poskupio je u svim decentraliziranim ustanovama toga tipa, a tamo gdje nije, čeka se korekcija cjenika. Riječ je o deset pa do 35 posto većim iznosima koje od ionako nedostatnih mirovina korisnici moraju izdvajati svakoga mjeseca. Nažalost, većina njih samostalno nije mogla “pokriti” ni dosadašnje cijene, sada veće za nekoliko stotina kuna. Poskupljenje je tako uglavnom palo na teret djece koja su i do sada roditeljima namirivala razliku.

Sretna je što je tu

Mirovinu dostatnu za plaćanje domskog smještaja ni do sada nije imala ni Marica Kocmanić. Cijena je u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak otišla 15 posto gore. Razliku joj namiruje sin, a majci daje i džeparac kako bi si mogla kupiti lijekove i priuštiti kroz mjesec kavu, kozmetiku i ostalo.

Poskupljenje doma jedna je od tema u debelom hladu Foto: Mirovina.hr

“Smještena sam na polustacionaru u jednokrevetnoj sobi koju sada plaćam 2.768 kuna, odnosno 300 kuna više. Imam malu mirovinu pa mi sin nadoplaćuje 500 kuna. Daje mi i džeparac jer od mirovine nemam ništa. Većini nas djeca financiraju razliku, a onima koji nemaju tu mogućnost namiruje socijalno. Ionako je sve državno” – kaže nam umirovljenica Marica.

Poput većine, ne žali se i sretna je da uopće ima mogućnost biti u domu i da joj djeca pomažu pa dokle bude išlo tako. Zbog problema sa koljenima i kukovima, vrijeme provodi u invalidskim kolicima. Sobu je godinama dijelila sa slijepom ženom, a sada se, kaže, preporodila što je napokon sama. Prvi put otkako je u domu posadila si je i vlastito cvijeće. Kao glavni nedostatak domova u Hrvatskoj ističe manjak medicinskih sestara i njegovateljica, zbog čega ispaštaju i one koje rade, ali i korisnici.

Za razliku od Marice, Ljuba Vidović ima mirovinu s kojom može platiti i staru i novu cijenu, a da joj još i ostane.

Financira ju stopostotni invalid

Ljuba Vidović Foto: Mirovina.hr

“Ne mogu reći da sada nemam za smještaj, ali ne mogu ni reći da mi tih 300 kuna razlike ne fali. Za te novce se svašta može kupiti. Moramo se pomiriti s tim, mi smo skromni. A i ne idemo vam mi puno nešto po vani. Ovdje jedemo, hrana je dobra, a kavicu si popijemo u domskom kafiću gdje nije preskupo” – kaže nam Ljuba.

Situacija ipak nešto teža za njezinu imenjakinju Ljubicu Bjegović.

” Imam mirovinu 2.000 kuna i jasno je da to nije dovoljno za platiti dom pa mi sin nadoplaćuje. Međutim, on je stopostotni invalid. Bez očiju i desne šake ostao je kao mladić 1995. godine. Teško mu je, ali pomaže mi od svoje invalidnine” – priča Bjegović.

Ljubica Bjegović Foto: Mirovina.hr

Umirovljenici strahuju od daljnjih poskupljenja iza Nove godine, smatrajući kako je ovo sada samo pokrenulo već dugo očekivane izmjene cijena. Ravnateljica Ružica Čakširan kazala nam je ranije kako cijene nisu mijenjali 18 godina te da će povećanim prihodom nastaviti poboljšavati standard kroz zapošljavanje medicinskih sestara i njegovatelja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap