Umirovljenici o poskupljenju domova za starije: ‘Naplaćivati balkon i kupatilo je čista pljačka’

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Čak 45 posto umirovljenika u našoj anketi smatra da je država odgovorna za povećanje cijena u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe. Svaki treći čitatelj misli da nema opravdanja za još jedan financijski udar na starije građane. Mirovine su, kažu, rasle 30-ak eura, a domovi poskupljuju i do 200 eura. Posebno im pak smeta zasebna naplata kupaonica i balkona u pojedinim ustanovama.

Noge umirovljenika; Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Umirovljenike je prilično razljutila vijest o poskupljenju domova za starije i nemoćne osobe. Neki su cijene digli već u nekoliko navrata lani i preklani, dok su od 1. siječnja to učinili domovi u Sisku, Petrinji, Šibeniku, Slavonskom Brodu. Da će od 1. veljače dići cijene doznali smo i iz Vukovarsko-srijemske županije koja svoje domove ima u Vinkovcima, Vukovaru i Iloku.

Da je država odgovorna smatra 45 posto čitatelja

Pogledajte cijene županijskih domova umirovljenika: Od 512 do 830 eura za život u dvokrevetnoj sobi

Odluku o cijenama donose upravna vijeća domova za starije, uz suglasnost županije kao osnivača. Ministarstvo se pravda da ni na koji način ne može utjecati na poskupljenja, a ove će godine povećati izdvajanja za rad županijskih domova na gotovo 25 milijuna eura, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, umirovljenici ne prihvaćaju takav stav države. Njih čak 45 posto misli da je upravo država trebala spriječiti poskupljenje u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe.

U anketi u kojoj smo naše čitatelje pitali što misle o poskupljenju domova sudjelovalo je više od 2.700 ispitanika. Uz gotovo polovinu koja ‘krivi’ državu, njih 31 posto smatra kako nema opravdanja za još jedan financijski udar na umirovljenike. Da će zbog povećanja cijena u domovima ispaštati i djeca i unuci korisnika, smatra 13 posto naših čitatelja. Da cijena smještaja u domu uopće nije velika, s obzirom na to da uključuje i tri obroka te njegu, misli samo pet posto anketiranih. Jednako toliko njih stava je da su domovi opravdano poskupjeli zbog rasta troškova.

‘Mirovine rasle 30 eura, domovi skuplji 200 eura’

Poskupljenje namirnica, energenata, povećanje rashoda za plaće te općenito inflacija glavni su razlozi koje ravnatelji navode za odluku o poskupljenjima. Cijene smještaja razlikuju se od jedne županije do druge. Dok se u Osijeku u domu može živjeti već za 300-tinjak eura, u Sisku ispod 520 eura nema opcije, a još se uz to posebno plaća balkon i kupaona koja već postoji u sobi. Cijena korištenja kupaonice je 30 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi, dok balkon košta 20 eura. Upravo je to posebno naljutilo naše čitatelje.

Jedan dom za starije umirovljenicima počeo naplaćivati 30 eura za već postojeću kupaonicu u sobi

– Naplaćivat balkon i kupatilo je čista pljačka, smatra Dragica.

S njom se slaže i Marija koja, kaže, razumije poskupljenje, ali ne i naplatu balkona i kupatila, jer je to ‘zakonom odobrena pljačka umirovljenika’ i sramota.

– Dobra računica, mirovine kod usklađivanja dignu za 30 eura, a domovi poskupe za 200 i više eura. Jako dobra briga vladajućih o starima, bolesnima i nemoćnim građanima.To je čisto ekonomsko nasilje vladajućih nad tom skupinom građana, komentirala je Mirjana.

Umirovljenica Grozdana upozorila je da njezina i suprugova mirovina nisu dovoljne za platiti dom za jednoga, a kamo li za oboje.

– Tuga i sramota od države, i to muž s 40 godina radnog staža, kaže Grozdana.

Umirovljenici predlažu da se pojača pomoć u kući za starije osobe koje si ne mogu priuštiti smještaj, a i kad mogu, u županijskim domovima mjesta nema. Za smještaj koji seže i preko 800 eura mirovine bi, kažu, onda morale biti 1.000 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap