Umirovljenici ne vjeruju u povećanje mirovina: “Od njega ni suhog kruha nećemo dobiti!”

Josip Mihaljević
26. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljeničke udruge sredinom prošloga tjedna pred premijera Andreja Plenkovića postavile su tri zahtjeva – povećanje mirovina od 10 posto, prihvaćanje povoljnije formule usklađivanja te uključivanje u sustav vaučera umirovljenika čije mirovine nisu veće od 1.500 kuna. Pitali smo umirovljenike kako će Vlada reagirati, u najmanju ruku – nisu optimistični…

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Umirovljeničke udruge sredinom prošloga tjedna nakratko su u fokus javnosti stavile život umirovljenika. Zbog činjenice da mirovine u odnosu na plaće već godinama doslovce propadaju te zbog činjenice da će 75 posto svih mirovina biti ispod linije siromaštva u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću postavile su tri zahtjeva:

Sindikat i Matica umirovljenika od Plenkovića traže hitno povećanje mirovina za deset posto!
  • povećanje mirovina od 10 posto
  • povoljnija formula usklađivanja od trenutačne i mehanizam koji bi ubrzao rast najnižih mirovina
  • uključivanje u sustav energetskih vaučera umirovljenika s mirovinama do 1.500 kuna

Radi se o relativno krupnim zahtjevima, a iz Banskih dvora niti iz Ministarstva rada još nije stigao nikakav odgovor. Umirovljenike smo putem ankete pitali što očekuju od ovih zahtjeva i malo je reći da je većina pesimistična. Od ukupno 1671 ispitanika, njih 965 (57,75 posto) smatra kako će se Vlada, kada pročita zahtjeve umirovljenika – nasmijati i sve ih odbiti. Dobar dio njih (30,64 posto) smatra kako će doći do kompromisnog rješenja prema kojem će mirovine rasti otprilike 3 posto. Lijepo je vidjeti da je među našim čitateljima i 11,61 posto idealista koji smatraju da će Vlada prihvatiti baš sve umirovljeničke zahtjeve.

Bijes na društvenim mrežama 

Marina Tomašević: "Kada vidim kako vlast tretira naše starije, obuzmu me tuga i bijes"

Osim putem ankete, umirovljenike smo zamolili da svoje viđenje situacije daju i preko društvenih mreža.

“Od njega ni suhog kruha nećemo dobiti, a uostalom to je naš novac, a ne njegov. Igra se Boga i smije nam se u lice. Od takvog čovjeka ne možeš ništa dobroga dobiti”, komentirala je umirovljenica iz Knegineca.

Drugi umirovljenik komentira kako će dvije trećine umirovljeničke populacije i dalje glasati za HDZ i ako im se uzmu postojeće mirovine.

“Dok god Vlada zna da će većina umirovljenika i dalje glasati za njih bez obzira na životni standard, mirovine će rasti tako mizerno da je to sramota i ništa se bitno neće promijeniti, samo ćemo biti siromašniji. Tko šljivi umirovljenike, oni su dobri samo pred izbore”, slaže se drugi umirovljenik.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap