Umirovljenici jedva čekaju travanj zbog ova tri dodatka

Josip Mihaljević
15. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici imaju razloga za slavlje u travnju, a nakon dugo godina mnogi od njih će imati koliko-toliko normalne uskršnje blagdane. Razlog tomu su čak financijske injekcije koje se isplaćuju ovih dana.

umirovljenici bocaju

Foto: Unsplash

Hoće li travanj hrvatskim umirovljenicima biti jedan od najprofitabilnijih mjeseca u povijesti države? Po svemu sudeći mogao bi biti jer se trenutačno poklapaju tri velika faktora koja će za dobar dio umirovljenika, pored mirovine, rezultirati s tri dodatna izvora prihoda.

Usklađivanje mirovina

umirovljenica
Umirovljenici šokirani usklađivanjem: "Ruglo i sprdačina, s 'povišicom' ne možemo ni WC papir kupiti"

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina najmanji je faktor u cijeloj priči. Poznato je da će se mirovine u prvom dijelu ove godine uskladiti za 0,56 posto. Postotak je zapravo mizeran, ali ne zaboravimo da će umirovljenici u travnju dobiti trostruko usklađivanje jer se ono retroaktivno primjenjuje na siječanj i veljaču, a isplaćuje se s uvećanom mirovinom iz ožujka.

Taj maleni postotak umirovljeniku s prosječnom mirovinom donosi nešto manje od 14 kuna. Ali zbog retroaktivne isplate tu brojku moramo pomnožiti s tri, tako da će umirovljenik s prosječnom mirovinom temeljem usklađivanja u travnju dobiti 42 kune veću mirovinu. 

Isplata uskrsnica pred lokalne izbore

Od 100 do 800 kuna: Ovih 20 gradova isplatit će uskrsnice umirovljenicima!

Drugi razlog je isplata uskrsnica, ali zbog katastrofalnog sustava isplate (gdje svaki grad ili općina donose odluke o isplati uskrsnica) uskrsnice će zaobići mnoge umirovljenike. Isplata uskrsnica i božićnica zapravo je igračka lokalnih moćnika koji se ove godine ipak moraju malo jače “pokazati” jer bi ih umirovljenici mjesec dana kasnije mogli smijeniti s fotelja.

Tako ove godine na stranicama raznih gradova i općina možete vidjeli hvalisave objave u kojima se neki gradovi hvale kako će “po prvi puta isplatiti uskrsnice umirovljenicima”, a tu su još i oni koji će “ove godine isplatiti uvećane iznose uskrsnica”. Zanimljivo je da nakon rekordnog pada BDP-a u prošloj godini i najavljene ekonomske krize gradovi tek sada pronalaze neki novac koji bi dali umirovljenicima.

Ako je netko imao iluziju da su isplate božićnica i uskrsnica ništa drugo nego mehanizam za kupovinu glasova, naravno “u skladu s financijskim mogućnostima”, neka se zapita zašto su uskrsnice uglavnom manje (ili ih naprosto nije bilo) ranijih godina kada nismo imali lokalne izbore.

Dakle, na 42 kune veću mirovinu temeljem usklađivanja, mnogi umirovljenici ostvarit će dodatnih nekoliko stotina kuna isplate, ovisno o visini svojih primanja i iznosu uskrsnice koju isplaćuje njegov grad ili općina.

Covid dodatak za siromašne od 150 eura

Najveća financijska injekcija odnosi se na covid dodatak, ali o njemu postoji najmanje službenih informacija. U ime umirovljenika pregovaraju Sindikat i Matica umirovljenika, a čelnica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović sigurna je da će covid dodatka biti te da će isplate biti u travnju.

Covid dodatak sve realniji: Umirovljenici s mirovinama do 1.500 kuna dobit će 150 eura?

Pregovori traju već mjesec dana, a umirovljenici su nestrpljivi. Ministar rada Josip Aladrović nedavno je rekao kako se glede isplate još moraju raspraviti o formalno-pravnim okolnostima jer taj dodatak ranije nisu poznavali pa ga se mora pravno definirati. U prijevodu, to znači da Vlada nikada umirovljenicima nije isplatila izvanredan dodatak poput ovoga pa je i zbog toga proces malo sporiji.

U svakom slučaju, covid dodatak je na putu i još se ne zna koliko će biti. Umirovljenici su svakako tražili da umirovljenici s najmanjim mirovinama dobiju 150 eura, što je oko 1.135 kuna. Iako su umirovljenici tražili da taj iznos pripadne svim umirovljenicima ispod linije siromaštva (2.710 kuna), Vlada upravo oko takozvanih “razreda isplate” vidi prostor za pregovore.

Covid dodatak, u kojem god iznosu bio, mogao bi osvanuti na računima oko 800 tisuća umirovljenika, odnosno, dobili bi ga samo oni umirovljenici s mirovinama do 4.000 kuna.

Kada zbrojimo sve ove tri stavke, umirovljenici bi nakon dugo vremena mogli imati normalne uskršnje blagdane, a oni najsretniji među njima bi mogli biti u profitu od preko 1.500 kuna.

Umirovljenici jedva čekaju travanj zbog ova tri dodatka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap