Covid dodatak sve realniji: Umirovljenici s mirovinama do 1.500 kuna dobit će 150 eura?

Josip Mihaljević
10. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Razgovori o covid dodatku još uvijek nisu završili, no prema informacijama s kojima raspolažemo najveći iznos trebao bi pripasti umirovljenicima s mirovinama do 1.500 kuna. Osim toga, dodatka vrlo vjerojatno neće biti za umirovljenike s mirovinama preko 4.000 kuna.

Foto: Unsplash

Pregovori o covid dodatku još uvijek nisu završili, ali cijeli koncept konačno dobiva nekakav opipljiv okvir. Kako neslužbeno doznajemo, na redu je još najmanje jedan (a moguće i više) sastanak predstavnika umirovljenika s predstavnicima Vlade na kojem se trebaju usuglasiti detalji.

Podsjetimo, priču o covid dodatku pokrenuo je Sindikat umirovljenika Hrvatske još u travnju prošle godine. Više od pola godine kasnije ideju je oživio HSU, a potom su umirovljeničke političke stranke i udruge brzo stvorile snažnu frontu koja je ponovila zahtjev o isplati covid dodatka umirovljenicima.

Umirovljenici su tada tražili sljedeće iznose:

  • 150 eura za umirovljenike s mirovinom do 2.710 kuna
  • 100 eura za umirovljenike s mirovinom od 2.710 do 5.000 kuna
  • 50 eura dodatka za umirovljenike samce s mirovinom većom od 5.000 kuna

Vlada pregovarala o “platnim razredima”

Ministar rada Josip Aladrović prije nekoliko tjedana izjavio je da se neki model obeštećenja umirovljenicima mora pronaći. No, tada je također kazao da bi umirovljenički prijedlog koštao 1,1 milijardu kuna, što u ovom trenutku predstavlja malo prevelik trošak za proračun. Ministar je tako rekao da bi Vlada mogla pregovarati o razredima isplata.

Kako neslužbeno doznajemo, taj najniži razred isplate trebao bi biti definiran na način da bi najveću svotu covid dodatka, predloženih 150 eura, trebali dobiti umirovljenici s mirovinama do 1.500 kuna. S druge strane, gornja granica je postavljena na umirovljenike s mirovinama većim od 4.000 kuna, a dio argumentacije jest da su oni već početkom godine nešto zaradili poreznom reformom.

Dodatak će biti težak oko 700-800 milijuna kuna?

Budući da je ministar Aladrović rekao kako je ukupni trošak od 1,1 milijarde kuna prevelik, umirovljenička strana je prošloga tjedna izračunala da prostor za isplatu postoji. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

A kako će izgledati ostali platni razredi isplate covid dodatka, možemo samo nagađati. Za pretpostaviti je da će ljudi s mirovinama blizu 4.000 kuna dobiti najmanji covid dodatak (možda 50 eura, možda i manje), a svi umirovljenici između bi trebali dobiti neke srednje iznose. Naravno, logika stvari nalaže da će veći covid dodatak dobiti umirovljenik s mirovinom od 2.000 kuna od umirovljenika s mirovinom 3.000 kuna.

Ako covid dodatak bude bio isplaćen svim umirovljenicima s mirovinama do 4.000 kuna, zahvatio bi oko 800.000 umirovljenika. 

U svakom slučaju, u ovom se mjesecu očekuje konačni dogovor predstavnika umirovljenika i Vlade, a isplate bi mogle doći već u travnju.

Covid dodatak sve realniji: Umirovljenici s mirovinama do 1.500 kuna dobit će 150 eura?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap