Umirovljenici izvan Hrvatske jedva čekaju mirovinu zbog ovih 8 pogodnosti

Josip Mihaljević
29. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Mirovina i umirovljenje trebali bi biti najbezbrižniji period života gdje bi ljudi koji su toliko toga društvu dali – zaslužuju period mira i bez brige. U Hrvatskoj to nije slučaj. Dok Hrvati nekoliko godina prije mirovine tek počinju shvaćati da je pred njima izuzetno težak dio života, strani umirovljenici jedva čekaju mirovinu kako bi mogli uživati u pogodnostima koje su itekako zaslužili.

mirovina

Foto: Pixabay

Na mirovina.hr smo već pisali o raznim pogodnostima koje druge države nude svojim umirovljenicima. U Belgiji, recimo, umirovljenici svake godine u svibnju dobiju bonus od gotovo 1.000 eura kako bi mogli otići na ljetovanje. U Rusiji, ukoliko režije iznose više od 20% iznosa mirovine – država nadoknađuje i plaća razliku. Tako da umirovljenicima uvijek ostaje minimalno 80% mirovine na raspolaganje.

Neke od pogodnosti koje druge države nude svojim umirovljenicima postoje i u Hrvatskoj, ali one su naprosto neusporedive.

1. Popusti na vlak

Istina, i u Hrvatskoj postoje umirovljenički popusti na gotovo sve vrste prijevoza. Ali što znači umirovljeniku HŽ-ov popust na vlak, kada iz Osijeka do Splita (uz nekoliko presjedanja) mora putovati gotovo 20 sati?

U Engleskoj, nakon što napunite 60 godina možete napraviti posebnu iskaznicu za umirovljenike za veliki popust od 40% na sve vlakove, piše thisismoney.co.uk. Nije toliko do popusta, nego do sustava tračnica koji funkcionira minimalno duplo bolje nego u Hrvatskoj.

2. Popusti na kino ulaznice

Stariji od 55 godina, u Engleskoj mogu praktički besplatno u većinu kino dvorana. U Hrvatskoj, tradicionalna kina su na rubu izumiranja i zamijenili su ih ogromne franšize poput Cinestara. I oni nude popust umirovljenicima. Prosječna cijena s takvim popustom u Engleskoj iznosi oko 28 kuna, što je gotovo identično hrvatskim cijenama. Samo što – mirovine u Engleskoj su oko 4 puta veće nego u Hrvatskoj, tako da i odlazak u kino našim umirovljenicima predstavlja izvanredan trošak.

3. Ne plaćaju TV pretplatu

Nakon što napune 75 godina, britanski umirovljenici ne moraju plaćati TV pretplatu za javnu televiziju.

4. Besplatni zdravstveni pregledi

Većina lijekova na recept besplatna je za sve starije od 60 u Engleskoj. Uz to, u bilo kojem trenutku mogu otići na besplatan pregled očiju, krvnog tlaka i drugih manjih pregleda. Nakon konzultacije s liječnikom, mogu ostvariti dodatne popuste za zdravstvena pomagala, poput recimo naočala. Kod njih se popusti osjete, a kod nas i s popustom većina stvari ozbiljno utječe na mjesečni budžet umirovljenika, koji žive iz mjeseca u mjesec.

5. Besplatne putovnice

Ovo je pomalo čudno, ali Englezi koji su rođeni prije 1929. godine imaju pravo na besplatne putovnice.

6. Pomažu s režijama zimi

Svi rođeni poslije 1953. godine jednom godišnje dobiju jednokratnu pomoć za zimski period, kako bi lakše podnijeli veće režije. Taj iznos se vrti od 830-2.500 kuna, ovisno o različitim faktorima, poput kvadrature stana, kakva su primanja umirovljenika, živi li sam itd.

7. Pomažu s prihodima

Ako se stariji od 65, u Engleskoj se možete prijaviti na neoporezivi umirovljenički kredit. Oni su predviđeni za umirovljenike koji imaju nešto niža primanja, a s nešto više od 1.500 kuna mjesečno, osjete značajno olakšanje. Parovi koji imaju mjesečni prihod od oko 2.000 kuna, dobiju još 2.000 kuna na raspolaganje.

Uz umirovljenički kredit ostvaruju čitav niz prava i pogodnosti koji bi itekako bili interesantni našim umirovljenicima. Ako ste iz nekog manjeg mjesta, a često morate u bolnicu – trošak puta će vam se uvijek refundirati. Uz to, postoje posebni centri gdje se umirovljenici mogu savjetovati kako najbolje iskoristiti mirovinu, mogu na besplatne posjete kod zubara određenim danima i brojne druge stvari koje će zaštititi njihov tanak novčanik.

8. Pomažu s računom za struju

Ukoliko imate uvjete za umirovljenički kredit, preko jednog posebnog programa se možete prijaviti za niže račune za struju. Novac nećete dobiti vi osobno, nego će vam se on odbiti od računa. Radi se o olakšici u iznosu od oko 1.200kn, a prijaviti se možete svaka četiri mjeseca, kada se radi obračun za struju.

Sve u svemu, ne pišemo vam o pogodnostima koje strani umirovljenici imaju da bi vas naljutili. Smatramo kako bi hrvatski umirovljenici trebali biti svjesni da mirovina ne mora biti “crkavica”, kako ju oni često nazivaju. Ove pogodnosti pomogle bi brojnim umirovljenicima koji u Hrvatskoj žive ispod granice siromaštva i definitivno nije nemoguće da se jednoga dana i izborite za ovakva prava. Ljude treba osvijestiti.

Umirovljenici izvan Hrvatske jedva čekaju mirovinu zbog ovih 8 pogodnosti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap