Možete li vjerovati? Penzići u Belgiji dobiju svake godine gotovo 1.000 eura džeparca za ljetovanje

Josip Mihaljević
10. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Danas u polufinalu Svjetskog prvenstva igra Francuska protiv Belgije. Kako god okrenemo, Hrvatska će za vikend igrati protiv jedne od te dvije reprezentacije. Igrat će se za prvo ili za treće mjesto. Budući da su oči javnosti uprte u nogometaše, mi smo malo istražili i provjerili kako žive njihovi umirovljenici.

belgija francuska

Foto: Pixabay

Belgija i Francuska su jedne od najbogatijih država u Europi, stoga ne čudi činjenica da su im umirovljenici relativno dobro zbrinuti. Prava istina je sljedeća: nijedno društvo neće imati posve zadovoljne umirovljenike, mirovinski sustavi uvijek mogu biti bolji. I dok Belgija ima izuzetno stroga pravila za ostvarivanje mirovine, imaju i odlične pogodnosti za umirovljenike. Francuzi, s druge strane, imaju najviše prosječne mirovine u Europi. Posljednjih nekoliko godina, krenuli su ih više oporezivati, a životni standard je digao pa su i oni u problemima.

Belgija: Svakog svibnja dobiju 900 eura za ljetovanje

Belgijski mirovnski sustav je dosta sličan Hrvatskom, samo što je bolji i funkcionira. Imaju tri mirovinska stupa, javni, okupacijski i dobrovoljni. Ipak, ukoliko želite ostvariti punu vrijednost svoje mirovine, morat ćete se pošteno naraditi, piše expatica.com.

Trenutačno, uvjeti za starosnu mirovinu su 65 godina starosti i minimalno 40 godina radnog staža. A vlada im , kao i brojne druge u cijelom svijetu, trenutačno podiže dobnu granicu s 65 na 67 godina. Iz tog razloga, brojni Belgijci ulaze u prijevremenu mirovinu s prosječnom dobi od 59 godina. Vlada ima pripremljeno rješenje za takve slučajeve, jednostavno im lupi porez od oko 20% (ovisno o dobi, 20% je iznos za 59 godina) i tada umirovljenici imaju manje mirovine.

Što se tiče konkretnog iznosa, belgijske mirovine za samce iznose oko 60% njihove plaće, dok oženjene osobe primaju okoo 75% plaće. To je između 1.000-1.200 eura mjesečno.

Belgijci mogu nasljeđivati mirovine svojih pokojnih supružnika, najčešće ako su stariji od 45 godina. Ukoliko ne ostvaruju sve potrebne uvjete za nasljeđivanje pune mirovine, država im može isplaćivati samo dio mirovine pokojnih članova obitelji, primjerice prvih nekoliko godina. Takva mirovina se obavezno prestaje isplaćivati ako se osoba koja ju prima ponovno vjenča ili krene primati vlastitu mirovinu.

Još jedna super stvar u Belgiji, država njihovim penzićima isplaćuje ljetni džeparac, svake godine u svibnju. Maksimalan iznos je oko 923 eura za oženjene umirovljenik i 738 eura za samce.

Francuzi, narod koji se ne boji prosvjeda

rposvjed umirovljenika francuska
Umirovljenici prosvjeduju i u Francuskoj: "Ovo što Vlada radi jednostavno nije u redu"

Francuzi imaju jedan od najkompliciranijih mirovinskih sustava na svijetu, a on ipak isporučuje prosječno najviše mirovine u Europi. Zbog kompliciranosti sustava, ne može se tvrditi koja je prava prosječna mirovina u Francuskoj, budući da im ona varira ovisno o stečenim uvjetima. Francuz 62-godišnjak će tako steći uvjete za mirovinu, a čak i ako ode u nju, punu mirovinu će početi dobivati tek pet godina kasnije, piše expatica.com.

Mnogi njihovi umirovljenici ne primaju još uvijek puni iznos mirovine, tako da taj dio malo mutan – ne može se ni precizirati kolika je prosječna Francuska mirovina budući da postoji više različitih stupnjeva umirovljenja. Procjene ipak postoje, najniže mirovine su oko 1.300 eura mjesečno, a prosječne između 1.500-1.700 eura. Budući da oni uplaćuju u više obaveznih stupova, mirovine se u sličnim slučajevima mogu drastično razlikovati, ovisno o uplatama.

Francuzi  nude umirovljenicima dobre pogodnosti ukoliko se ne umirove prvom prilikom, za svako tromjesečje koje provedete u radnom odnosu (a imate uvjete za mirovinu), mirovina vam raste za određeni postotak. To funkiconira kao obrnuta penalizacija za prijevremene mirovine, odnosno nagrada za dugogodišnje radnike.

Prije nekoliko mjeseci najavljena je velika reforma mirovinskog sustava, a predsjednik Macron je kao jedan od svojih prvih poteza najavio veće oporezivanje francuskih umirovljenika. To će ih koštati oko 25 eura mjesečno više, ali ni taj naizgled mali iznos nije spriječio Francuze da izađu na ulice i prosvjeduju.

Copy link
Powered by Social Snap