Ruski umirovljenici imaju manje mirovine nego Hrvati, ali ne moraju kopati po smeću

Josip Mihaljević
7. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatskim umirovljenicima je slaba utjeha ako pokažemo prstom negdje daleko na svijetu i kažemo – “gledajte, i oni imaju male mirovine”. U isto vrijeme, smatramo kako je korisno naše čitatelje upoznavati sa stranim mirovinskim sustavima, budući da su u njih uključene brojne zanimljive pogodnosti koje bi i njima dobro došle. Danas pišemo o ruskim penzićima, koji unatoč malim mirovinama ne moraju kopati po smeću.

ruski umirovljenici

Foto: Pixabay

Iako su Rusi danas naši sportski protivnici, hrvatski i ruski umirovljenici su po mnogočemu u sličnoj situaciji. Samo što, ruskih ima četrdeset puta više nego hrvatskih – malo više od 40 milijuna.

Krahom Sovjetskog saveza početkom 90-ih godina prošloga stoljeća, Rusi su napravili prvu reformu mirovinskog sustava još od doba Staljina. Mirovinski sustav im je tada postao kao u većini modernih zemalja.

Radnici su dužni uplaćivati dio plaće u socijalno osiguranje i u zdravstveno osiguranje (koje je besplatno). Nakon što radnik napuni minimalno osam godina radnog staža i ima potrebnu dokumentaciju, ima dio uvjeta za ostvarivanje mirovine. Za ulazak u starosnu mirovinu, dobna granica za muškarce iznosi 60 godina, a za žene 55 godina. Budući da im stanovništvo stari, u jeku Svjetskog prvenstva upravo pokušavaju progurati reformu u kojima će muškarci raditi do 65. godine, a žene do 63. To je izazvalo val nezadovoljstva, a tamošnji penzići su se digli na noge i počeli prosvjedovati. S jednom malom cakom – zabranjeno im je prosvjedovati u svim gradovima gdje se održava Svjetsko prvenstvo, tako da se po dobrom starom ruskom običaju stvara dojam da je sve pod kontrolom.

Prosječne mirovine su im manje nego kod nas

U Hrvatskoj, prosječne mirovine iznose tek nešto više od 2.300 kuna mjesečno. Prema expatica.com ,u  Rusiji, one se vrte oko 1.500 kuna, a umirovljenici im ne moraju kopati po smeću.

Ogromna većina starijih Rusa posjeduju nekretnine, budući da su se stanovi besplatno dijelili radnicima za vrijeme Sovjetskog saveza. Mnogi od njih su se preselili u manje stanove, a svoje iznajmljuju i tako ostvaruju dodatan prihod.

Iako im je iznos mirovina malen, oni su maksimalno podredili sve usluge kako bi kompenzirali malen iznos mirovina. Tako umirovljenici u Rusiji imaju velike popuste na lijekove, besplatan prijevoz, ali i par drugih aseva u rukavu koji bi dobro došli i našim umirovljenicima. Primjerice, mogu naslijeđivati mirovine pokojnih supružnika.

Druga super stvar, ukoliko stanarina i režije iznose više od 20% ukupnog iznosa mirovine, država će platiti razliku tako da umirovljeniku uvijek ostaje 80%  iznosa mirovine na raspolaganje.

Još jedna odlična stvar, svi umirovljenici koji boluju od kroničnih bolesti (visok krvni tlak, KOPB, dijabetes, astma i dr.), imaju pravo na besplatan posjet rehabilitacijskim ustanovama. Država plaća sve, od prijevoza, smještaja, hrane, pića i naravno, svih usluga u rehabilitacijskoj ustanovi koje posjećuju. Umirovljenici to pravo mogu iskoristiti svake dvije godine, a plaćeno im je 22 puna dana u rehabilitacijskoj ustanovi.

Iako ne žive u luksuzu, ruski umirovljenici preživljavaju sasvim normalno s prosječnom mirovinom. Cijene su im malo niže nego u Hrvatskoj, a najveću uštedu rade na režijama i gorivu, budući da su bogati i naftom i plinom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap