Mirovine bi iduće godine mogle porasti za 100 kuna, a 2021. još i više!

Jasmina Grgurić
10. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Povećanje plaća u državnom i javnom sektoru iduće godine odrazit će se i na povećanje mirovina kroz redovno usklađivanje. Na prosječnu mirovinu ono bi trebalo iznositi oko sto kuna, a 2021. godine još i više, mada je o točnim postocima rano govoriti, jer sve ovisi o ukupnoj prosječnoj plaći i troškovima života.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Povećanje plaća u javnom sektoru znatno će utjecati i na indeksaciju mirovina, koje bi iduće godine mogle porasti oko 4 posto, odnosno 100 kuna, a od 2021., kada se realizira dogovoreno 12-postotno povećanje plaća u većem dijelu javnog sektora, još i više, piše Večernji list.

Srpanjsko usklađivanje bit će puno veće

Prosječna mirovina trenutno iznosi oko 2.500 kuna, što znači da bi iduće godine ona narasla na 2.600 kuna. Mirovine se usklađuju dvaput godišnje prema rastu plaća i potrošačkih cijena u prethodnoj polovini godine pa bi se tako ovo povećanje osjetilo na drugom srpanjskom usklađivanju.

Nažalost, dobar dio povećanja plaća ostvaruje se kroz dodatke na plaću koji se ne prikazuju u izračunu prosječne hrvatske plaće, no i tu je najavljena nova metodologija izračuna prema kojoj bi ona trebala biti prikazana i s dodacima, što bi dodatno utjecalo na rast mirovina.

Rast plaća trebao bi nagodinu dovesti i do rasta mirovina. Sve ovisi o državi!

Umirovljenike tako očekuje nešto skromnije prvo usklađivanje mirovina u siječnju, koje obično kasni te se sa zaostacima umirovljenicima isplaćuje u travnju, dok bi drugo srpanjsko bilo veće, a isplaćuje se u rujnu. Konkretnije povećanje očekuje se s prvim usklađivanjem mirovina u 2021. godini jer će do kraja iduće povećanje plaća u zdravstvu i prosvjeti iznositi oko 12 posto.

Mirovine lani rasle 3,59 posto

Mirovine su u posljednje tri godine usklađivanjem rasle za 10 posto, odnosno oko 240 kuna. Posljednje usklađivanje umirovljenicima je lani donijelo 2,44 posto veće mirovine, a prije toga 1,15 posto tako da su one sveukupno ove godine rasle 3,59 posto. Nagodinu bi ono svakako trebalo biti veće, uz još veće povećanje 2021. godine.

Umirovljenici bi trebali dobiti i veći cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko osiguranje, očekuje se i uvođenje nacionalne mirovine za starije građane koji nemaju mirovinu zarađenu radom, a razmotrit će se i novi model obiteljske mirovine koja se sada nasljeđuje samo u 70-postotnom iznosu uz odricanje svoje.