Umirovljenici u 2019. ušli bez povećanog cenzusa za besplatno dopunsko, ministar i dalje samo obećava

Jasmina Grgurić
4. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Linija siromaštva u Hrvatskoj popela se na 2.321 kunu, većina mirovina iznosi manje, dok je cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje već 15 godina postavljen na 1.939,39 kuna za samca. Zbog povećanja mirovina dobar dio umirovljenika sada mora početi plaćati 70 kuna mjesečno. Ministar Pavić rješenje obećava još od rujna, a obećanje je iznova ponovio i jučer.

Ministar Marko Pavić Snimak zaslona/N1

Ministar Marko Pavić još je u rujnu obećao podizanje cenzusa za ostvarivanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna. Na taj problem upozorili su umirovljenici koji su usklađivanjem mirovine za samo nekoliko kuna prekoračili zadani limit te se ni krivi ni dužni našli u gubitku.

Do sada to pitanje nije riješeno, ali ako je vjerovati ministru, bit će.

“Dio umirovljenika zbog porasta mirovina mora početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. U kontaktu smo i s ministrom financija i s ministrom zdravstva u rješavanju ovoga problema kojeg bi riješilo indeksiranje cenzusa. Na taj način bi se proširio značajno broj korisnika kojima bi država plaćala dopunsko osiguranje, a koji nisu umirovljenici. Radimo na tomu i vjerujemo da ćemo uskoro naći rješenje” – kazao je ministar Marko Pavić, prenosi N1 televizija.

Dobili 50, a izgubili 70 kuna

Na ovaj slučaj zajedno s vama upozorila je Mirovina.hr. Osim što su krajem kolovoza nakon drugog usklađivanja mirovina umirovljenici bili ogorčeni zbog malenog porasta mirovine, još ih je više naljutilo što će im se time iz džepa izbiti više nego što su dobili. Naime, mnogi su zbog 50 kuna veće mirovine izgubili pravo na besplatno dopunsko osiguranje koje iznosi 70 kuna mjesečno. Cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje postavljen je na 1.939,39 kuna za samca i 1.516,32 kuna po članu obitelji.

Trenutno 173.577 umirovljenika koristi pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Ta je brojka s godinama sve manja, što ide u prilog potrebi da se cenzus poveća, jer rastu plaće i troškovi života, a posljedično tome i mirovine. Cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje nije se mijenjao od 2004. godine. U međuvremenu, mirovine su porasle za 35,3 posto, a plaće za čak 77,7 posto.

Sastanci, procjene, ali još uvijek ništa

Iz HZZO-a na upit su nam odgovorili još u rujnu, no vrijeme prolazi, a na tisuće umirovljenika rješenje i dalje čeka.

Zbog par kuna veće mirovine gube besplatno dopunsko, Vlada traži rješenje!

“Vezano za povećanje zadanih cenzusa, možemo reći da HZZO trenutno sudjeluje na radnim sastancima s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te se rade analize i procjene broja osiguranika koji će u 2019. godini i nadalje koristiti pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, odnosno rade se procjene utjecaja eventualnog povećanja cenzusa na dopunsko zdravstveno osiguranje. Također razmišlja se i o drugim modelima kojima bi se zaštitila ova skupina osiguranika – umirovljenika” – kazali su nam tada iz HZZO-a.

Krajem prosinca i Hrvatska stranka umirovljenika prozvala je ministra Pavića i zatražila da ispuni obećanje. Isti zahtjev ministru Kujundžiću upućen je ranije i iz Sindikata umirovljenika.

Umirovljenici u 2019. ušli bez povećanog cenzusa za besplatno dopunsko, ministar i dalje samo obećava
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap