Umirovljenica sa 1.800 kuna mirovine veseli se dodatku: “Jedem kruh i mlijeko da bi preživjela”

Jasmina Grgurić Zanze
13. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Ovo je slika Hrvatske. Umirovljenica sa 1.800 kuna mirovine većinu  novca troši na lijekove. Da bi preživjela, kaže, jede više kruha i mlijeka, jer za bolje nema. Nije znala da će od države dobiti covid dodatak od 900 kuna. Sreću, ali i tugu takvog života, pred novinarima nije uspjela sakriti.

Umirovljenica se raduje dodatku (Snimak zaslona/N1)

Nakon vijesti da će umirovljenici s mirovinama do 4.000 kuna dobiti covid dodatak, u različitim iznosima ovisno o visini ukupnih mirovinskih primanja, reakcije starijih građana su podvojene. Dok jedni smatraju da je pomoć premalena, drugi ne mogu dočekati isplatu, jer nemaju za hranu, lijekove… Tako i ova umirovljenica sa 1.800 kuna mirovine, koja za dodatak nije ni čula. Treba joj za lijekove i hranu, jer je prisiljena jesti kruh i mlijeko kako bi preživjela. Za bolje ni nema.

“Ja malu mirovinu imam. Jako malu. 1800 kuna… Hoću li dobiti, što mislite?” – pitala je gospođa reporterku N1 Televizije.

Na odgovor da će dobiti 900 kuna krajem travnja, njezinoj sreći nije bilo kraja.

umirovljenici
Najsiromašniji neće dobiti covid dodatak: Vlada zaboravila na korisnike nacionalne naknade za starije

“Oooh! Hvala Bogu i majci Božjoj ako bi se to obistinilo! Uuuuu! Super, super, super! Veselim se. Hvala što ste mi to rekli” – razveselila se umirovljenica.

No, ubrzo nakon toga jedva je suspregnula suze, nastavljajući svoju potresnu, a nažalost toliko učestalu priču. Prisiljena je, naime, jesti uglavnom kruh i mlijeko da bi se prehranila.

“Lijekovi su skupi. Ja lijekove plaćam, dušo moja, teško sam bolesna. Lijekovi su skupi, pa na lijekove puno trošim. Penzija mi ode na lijekove, tako da teško, teško živim…

Mlijeka i kruha više jedem da bih preživjela… To bi bila pomoć jako dobra. Barem ću si moći hranu kupiti, hrana je dosta skupa” – kazala je, pomalo se srameći svoje situacije za koju nipošto nije kriva, kao ni stotine tisuća ostalih.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap