Umirovljenica Mira: “Mirovina mi je 800 kuna, uskrsnicom ću platiti struju i vodu”

Jasmina Grgurić Zanze
25. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Stotine starih i nemoćnih građana od ranog jutra satima stoje i čekaju u redu ispred jedne od triju sisačke gradske blagajne na kojima je danas počela isplata uskrsnica umirovljenicima i nezaposlenima. Na iznose od 100 do 300 kuna, ovisno o visini primanja, u stanju su čekati cijeli dan. Mirovine su malene, neplaćenih režija je mnogo. Strah ih je da će ostati i bez te male simbolične pomoći ako je ne podignu odmah.

Umirovljenici su ispred gradske blagajne čekali uskrsnicu Foto: Mirovina.hr

“Dobio sam 200 kuna. Mirovina mi je 1.900 kuna. Nisam znao da će biti uskrsnice i ove godine pa me iznenadila obavijest u sandučiću. Dat ću taj novac supruzi pa ona neka dalje raspolaže s njim za ono što je najpotrebnije. Radio sam u pošti gotovo 40 godina. Zašto mi je mirovina tako mala, stvarno ne znam. Mogu samo nagađati, kao i ostali, da su prikazali kako smo ostvarivali manja primanja ili su nas zakinuli za neke godine staža. Pomoć je dobrodošla, ali dijeli se pred izbore. Više političari imaju koristi od toga, nego mi umirovljenici” – priča nam 83-godišnji Vaso Borojević.

Red se protezao stepenicama od ulaza na tržnicu do blagajne na katu Foto: Mirovina.hr

Samo sto kuna uskrsnice dobila je umirovljenica Dragica Karapandža.

“Ja kao imam bolju mirovinu pa je procjena da nama takvima onda ne treba više. Došla sam platiti režije pa onda da usput obavim i to da ne moram više razmišljati. Nisam znala da će biti ovakva gužva. Nema tu za poklon, imam dvoje unuka pa ipak nije dovoljno. Nedavno su imali rođendan pa je baka dala poklon i sto eura” – kaže umirovljenica Dragica.

Dragica Karapandža dobila je sto kuna uskrsnice Foto: Mirovina.hr

Najveći iznos od 300 kuna puno znači Miri Bunjac Knežević koja živi od samo 800 kuna mirovine. Kroz suze nam govori da će taj novac izdvojiti za režije.

Mira Bunjac Knežević 300 kuna uskrsnice potrošit će na režije Foto: Mirovina.hr

“Platit ću struju i vodu. Imam samo 15 godina, pet mjeseci i 25 dana radnog staža. Radila sam u nekadašnjoj Željezari koja je propala i zatvorila se. Mase ljudi ostale su bez posla i danas nemaju što jesti. Upravo sam 150 kuna dala za lijek. Noge mi otiču, operirala sam vene i srce, jedva stojim. Ipak, imam volje za životom, družim se, volim život. Ne predajem se” – kaže nam 69-godišnja umirovljenica Mira.

Grad Sisak, kao i lani, osigurao je uskrsnice za umirovljenike od 100 do 300 kuna, ovisno o primanjima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap