Umirovljenica Danica cijeli život pomaže drugima: ‘Svim bih Podravcima poručila da više brinu o sredini gdje žive’

Ana Kanazir
13. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Danica Nikša iz Đurđevca je cijeli život pomagala onima kojima je pomoć bila najpotrebnija, a ni sada ne staje. Tako je svoju kuću darovala Gradskom društvu Crvenog križa jer im je, kako kaže, trebao adekvatan smještaj. Zbog svojeg je nesebičnog djelovanja dobila i Zlatnu plaketu Sveti Juraj, a svima preporučuje brigu o onima oko njih.

Umirovljenica Danica sjedi za stolom u svojem dvorištu

Danica u svojem dvorištu | Foto: ePodravina, Ivan Balija

Danica je umirovljenica koja je dugi niz godina provela radeći u Njemačkoj, nakon čega je u Hrvatskoj otvorila svoj kafić, a sada je svoju kuću poklonila Crvenom križu. Najviše voli pomagati drugima, a na isto je pozvala i svoje sugrađane.

Umirovljenik pomaže prijateljima iz Pariza da se ugriju: Kupio je drva i odlučio ih pokloniti

U kafiću se posebno posvetila svim gostima

Danica je ispričala novinarki Ivani Gazdek za portal ePodravina kako se iz Njemačke  vratila da bi brinula o starijim roditeljima jer tada još nije bilo domova za starije osobe, a otkrila je i da je otvorila kafić Fijaker u kojem joj je posao išao stvarno dobro, dok su gosti bili i stranci.

– Iako nikad nisam to radila, tome sam se posvetila. Jednostavno sam to zavoljela. To nisu bili gosti, to su bili moji prijatelji. Znala sam tko će kada doći i gdje će sjesti i što će popiti. Ako nije došao onda sam druge pitala zašto nije došao, rekla je za Danica.

Darovala je kuću Crvenom križu

Objasnila je i kako je tijekom života puno pomagala ljudima. Ističe pomaganje Vukovarcima, a ispričala je i kako je jednom prilikom otišla u Vukovar u posjetu i kako je to bila njezina misija. Osim toga, kuću u kojoj je bio njezin kafić je darovala Crvenom križu. Osim Danice, postoje i drugi umirovljenici koji misle na svoje bližnje. U ovom tekstu smo pisali o umirovljeniku koji je u zimskim mjesecima poklonio drva svojim prijateljima.

– Odlučila sam darovati kuću Crvenom križu Đurđevac, jer nikada nisu imali pošten smještaj. Htjela bih da opet ljudima služi, rekla je Danica.

Otkrila je i kako je sretna zbog svojeg načina života i pomaganja drugima, ali i kako bi drugima preporučila isto.

– Svim bih Podravcima poručila da više brinu o sredini gdje žive. Da se više aktiviraju i da ne gledaju samo svoj kućni broj i svoje cipele, jer se tako nigdje ne dođe. Navikla sam dijeliti. Zahvalila bih i na košari koju sam dobila na dodjeli javnih priznanja Grada Đurđevca, jer su to napravile vrijedne ruke, otkrila je Danica za portal ePodravina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap