Umirovljena učiteljica zbog bolova se odlučila na potpomognuto samoubojstvo

Jasmina Grgurić
5. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Alenka Čurin Janžeković, 61-godišnja umirovljena učiteljica iz slovenskog sela Zagorja, zbog teških bolova odlučila se za potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj. No, njezin apel da se u Sloveniju uvede mogućnost eutanazije uzdrmala je tamošnju javnost.

Ilustracija: Pixabay

“Volim svoj život. Sve bih još jednom ponovila. No, ne želim umirati na rate, među tuđim ljudima. Zato sam izabrala vas da mi u tome pomognete” – napisala je Alenka Čurin Janžeković u pismu švicarskoj organizaciji Dignitas pokraj Züricha, prenosi Večernji list

Potpomognuto samoubojstvo u ovoj je klinici moguće još od 1998. godine, a ono je u Švicarskoj legalno. U 70-ak država imaju čak 7.100 članova. Jedna od njih je i umirovljenica Alenka koja je platila članarinu i dobila odobrenje za prvi sastanak s liječnikom koji će joj odrediti smrtonosnu dozu lijekova.

Već je vidjela svjetlo na kraju tunela

Podršku ima i od 79-godišnjeg supruga Marijana. Kaže da se ne boji, a konačnu odluku donijela je kada je trpjela velike bolove. Zna da će, ističe, s vremenom biti samo gore. Ipak, nedavno joj je ugrađena proteza od titana zbog koje se osjeća bolje pa sa suprugom opet može i zaplesati.

Dijagnoza joj je postavljena još kada je imala 12 godina. Tada su joj u Klinici za ortopediju na zagrebačkoj Šalati dijagnosticirali nasljednu metaboličku bolest – Morquiov sindrom, mukopolisaharidoza IV. Zbog pomanjkanja enzima za razgradnju šećera, njezine kosti i hrskavica se raspadaju. Lijeka za bolest nema, a ona je zahvatila i njezinu mlađu sestru Nevenku.

Potpomognuto samoubojstvo 104-godišnji znanstvenik dočekuje s pjesmom

Kukove je oprerirala nekoliko puta. Prije dvije godine u Ljubljani je prilikom operacije dobila i tešku bakterijsku infekciju.

“Mislila sam da ću umrijeti i da sam na odlasku. Već sam vidjela tunel sa svjetlom o kakvom čitamo u knjigama, no duša nije izašla iz tijela. Tri noći zaredom pojavljivala mi se ista slika. Bila sam u nekoj tamnoj rupi i vidjela sam obris nepoznatog muškarca (nije to bio ni otac ni suprug) koji je izlazio iz neke jame, dolazio do mene, primao me, podizao i predavao mužu u naručje. To je živa istina, iako zvuči kao da je iz romana. Da nisam to doživjela, mislim da ne bih sama povjerovala” – ispričala je 61-godišnja umirovljena učiteljica.

U međuvremenu, umro joj je otac, a potom i sestra i majka. Apelom za eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo želi, kaže, pomoći drugima, jer je ona svoju odluku već ionako donijela. Lijekove protiv bolova pije nekoliko puta dnevno, a svakih nekoliko godina odlazi pod skalpel. Sada osjeća da joj tijelo govori da je dosta. Ono što je plaši jest dugotrajno vegetiranje u bolničkoj postelji i ovisnost o pomoći drugih.

Pričekat će dokle god bude išlo

Zna da ima onih koji ne odobravaju njezin apel za legalizaciju eutanazije i kažu da to nije kršćanski, da je život Božji dar i da je u suprotnosti s Božjom voljom. No, Alenka smatra da se Crkva kao ustanova odvojena države nema što miješati u takva pitanja.

Francuskinja u 74. godini rezervirala termin za umiranje jer joj seks više nije dobar

Na potpomognuto samoubojstvo pričekat će dokle god bude išlo. Ovaj postupak koštat će ju oko 70.000 kuna, uz detaljnu proceduru koju je morala proći.

Podsjetimo, javnost je prošle godine potresao slučaj 104-godišnjeg australskog znanstvenika Davida Goodalla koji se također odlučio na potpomognuto samoubojstvo, iako nije trpio nikakve bolove niti je bio smrtno bolestan. Jednostavno, svoj život u starosti i nemoći više nije želio nastaviti.

Termin za umiranje lani je rezervirala i 74-godišnja Francuskinja Jacqueline Jencquel, iako je zdrava, jer smatra da u starosti kvaliteta života pada, zbog čega ni seks više nije dobar.

 

Umirovljena učiteljica zbog bolova se odlučila na potpomognuto samoubojstvo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap