Francuskinja u 74. godini rezervirala termin za umiranje jer joj seks više nije dobar

Jasmina Grgurić
19. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Na potpomognuto samoubojstvo odlučila se Jacqueline Jencquel iako je zdrava. Smatra, međutim, da u starosti kvaliteta života pada, što osjeti na svom seksualnom životu koji više nije dobar koliko bi ona to željela. Sukus je to razloga zbog kojih je dogovorila termin u švicarskoj klinici za eutanaziju gdje će biti usmrćena uz pomoć, jer u 76. godini jednostavno više ne želi ostati na životu.

Jacqueline Jencquel ne želi živjeti kao stara osoba Snimak zaslona: Youtube

Baš kao u nedavnom slučaju 104-godišnjeg Australca, javnost zbog Jacqueline Jencquel iznova raspravlja o potpomognutom samoubojstvu starijih osoba. Međutim, ovoga puta dobrovoljno želi umrijeti znatno mlađa i zdravija osoba. Ova 74-godišnja Francuskinja umrijeti je odlučila preventivno, jer smatra da je starost neizlječiva bolest, a kako kaže, ni seks joj više nije kao nekada.

Iz tih je razloga na vlastitu inicijativu dogovorila termin eutanazije za siječanj 2020. godine kada će joj u švicarskoj klinici ubrizgati smrtonosnu dozu natrijeva pentobarbitala. Tada će imati 76 godina i bit će to zadnji rođendan koji će proslaviti s obitelji. Za taj će postupak morati izdvojiti oko 65 tisuća kuna. I dalje je to manje od kemoterapije, bizarno tvrdi Jacqueline, iako joj ona nije i vjerojatno nikad ne bi ni bila potrebna. Supruga i majka troje djece na ovaj drastičan potez odlučila se iako je posve zdrava. Njezinu odluku podržava suprug i dvojica sinova, dok je mlađi šokiran majčinom odlukom.

Sažaljenje umjesto strasti

“Razmislila sam o svemu. Čovjek je sa 76 godina star i nije više potpuno zdrav, kvaliteta života pada. Vidim to po svom seksualnom životu koji nije tako dobar koliko bih ja htjela” – rekla je  Jacqueline Jencquel za francuski Le Temps.

Kao nekadašnja potpredsjednica Udruženja za dostojanstvenu smrt, koje je lobiralo za eutanaziju, svoj stav o životu objašnjava riječima da je do sada u njemu uživala te ne želi umjesto strasti u kasnijoj dobi osjećati sažaljenje.

“Mislim da bi moja djeca mnogo više patila kada bi vidjela bolesnu majku u samrtnoj postelji o kojoj bi se trebala brinuti. Mislim da ću im umjesto toga ostaviti sliku slobodne, odlučne žene koja se ne boji” – rekla je za medije.

Granice eutanazije sve fleksibilnije

Potpomognuto samoubojstvo 104-godišnji znanstvenik dočekuje s pjesmom

Mišljenja o tomu treba li pomagati starijim osobama da umru, iako nisu bolesni, podijeljena su i zadiru u najdublja pitanja etike, filozofije i duhovnosti. Javnost je tako ostala podijeljena i oko posljednjeg slučaja kojeg pamti u svibnju, kada je Australac David Goodall dočekao svoj posljednji dan na isti način i na istom mjestu kao što će to učiniti neusporedivo mlađa, vitalnija i zdravija Francuskinja. Stoga je nemoguće pobjeći zaključku kako su pojedina strahovanja opravdana, jer razlozi za eutanaziju i potpomognuto ubojstvo postaju sve fleksibilniji.

Iako se čini kako je vitalna francuska gospođa dobro promislila svoju odluku, kao njezin glavni argument najupečatljiviji je svakako onaj o kvaliteti seksa narušenog starošću. Naime, brojna istraživanja pokazala su da u svijetu sve izraženije seksualnosti te sve otuđenijeg načina života mnogi mladi ljudi, ali i oni u srednjim godinama, žive u pomanjkanju seksualnih odnosa. Tako bi se mnogi od njih mijenjali sa 74-godišnjakinjom, makar pritom morali žrtvovati-  kvalitetu.

 

 

Francuskinja u 74. godini rezervirala termin za umiranje jer joj seks više nije dobar
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap