Potpomognuto samoubojstvo 104-godišnji znanstvenik dočekuje s pjesmom

Jasmina Grgurić Zanze
10. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Australskom znanstveniku koji je nedavno proslavio 104. rođendan danas je ispunjena najveća želja – da umre. Nakon što se mjesecima borio da mu to omogući zakon vlastite zemlje, David Goodall dočekao je svoj posljednji dan u klinici za eutanaziju u Švicarskoj, iako nije bio ozbiljnije bolestan. Naime, otići je želio zbog sve manje životne kvalitete i dostojanstva, što mu je na kraju i omogućeno.

Dan prije smrti David Goodall zapjevao novinarima Snimak zaslona: Sky News

Nakon što smo pisali o 104-godišnjem Davidu Goodallu koji se posljednjih mjeseci borio da mu zakon u Zapadnoj Australiji omogući eutanaziju, ovaj umirovljeni znanstvenik pronašao je način. Kako bi si ispunio najveću želju – onu da umre – otputovao je iz Pertha prije nekoliko dana u Švicarsku, gdje će danas okončati vlastiti život. Naime, potpomognuto samoubojstvo mu je ondje dopušteno, iako starac nije u terminalnoj fazi bolesti te ne pati od ozbiljnijih zdravstvenih problema. Stoga ne čudi kako je njegova priča šokirala svijet i podijelila javnost.

Potpomognuto ubojstvo umjesto suicida

Iako je vodio uspješan znanstveni i privatni život, Goodall posljednjih godina osjeća veliki teret svoje dobi. Vid mu je jako oslabio, a zbog čestih padova više nije bilo sigurno ni da se sam kreće. Prije dvije godine i sveučilište na kojem je i dalje počasno radio zamolilo ga je da napusti ured i više ne dolazi zbog njegove vlastite sigurnosti. Do 90. godine igrao je tenis, a sve donedavno išao je na večernje probe u amaterskom kazalištu, no zabranjeno mu je da koristi javni prijevoz pa je bio prisiljen prestati i s tom aktivnošću.

david goodall
[VIDEO] David (104) ne uživa u starosti i bori se da mu zakon omogući - umrijeti

Smatrajući kako ovakav život nije dostojan čovjeka, Goodall je nedavno 104. rođendan proslavio u krugu obitelji kojoj je obznanio svoju želju da želi i namjerava umrijeti. Tada je kazao kako je to njegova odluka te kako s ovakvom kvalitetom života nije sretan.

Ipak, nije se odlučio na suicid, koji je već pokušao u nekoliko navrata, nego na nešto dostojanstveniju smrt uz asistenciju, odnosno potpomognuto samoubojstvo. David Goodall u zračnoj luci u Perthu tako se prije nekoliko dana oprostio od svojih najmilijih i otišao – dobrovoljno umrijeti. Svoj će život završiti u klinici za eutanaziju u Švicarskoj. Sve donedavno nadao se da će se zakon u njegovoj zemlji promijeniti, no vremena za čekanje nije imao.

Želi otići uz Beethovenovu 9. simfoniju

Znanstvenik je jučer novinarima otpjevao pjesmu, rekavši nasmijan kako želi otići uz Beethovenovu 9. simfoniju. Video toga događaja objavio je Sky News.

“Ne osjećam da se ovdje radi o ičijiem izboru osim mog vlastitog da sutra okončam svoj život. Veselim se tomu i zahvalan sam zemlji koja mi je to omogućila. Ako bih mogao birati pjesmu uz koju ću otići, onda bi to bila Beethovenova 9. simfonija” – rekao je pred novinarima jučer David Goodall.

Zapjevao im je Odu radosti i svoju izjavu dan uoči smrti zaključio širokim osmijehom.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap