Uhićeni Kovačić iz afere Janaf preko veze došao do grobnice u Aleji velikana na Mirogoju

Josip Mihaljević
24. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatsku danima trese afera Janaf zbog koje je uhićeno nekoliko saborskih zastupnika, a u središtu afere je predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević (51). Kovačević si je navodno na Mirogoju preko veze “sredio” grobnicu u Aleji velikana koje je platio između 200 i 300 tisuća kuna. Problem je u tomu što se grobnice u Aleji velikana ne mogu kupiti, nego se moraju zaslužiti.

dragan kovačević

Foto: Dragan Kovačević | Youtube screenshot

Predsjednika uprave državne tvrtke Janaf Dragana Kovačevića tereti se za primanje mita od 1,96 milijuna kuna, a čini se da je u ovom golemom skandalu krije i jedan manji.

Kako pišu 24sata.hr, Kovačević si je preko veze sredio grobnicu u Aleji velikana na Mirogoju. Inače, grobnice u Aleji velikana nisu na prodaju i čovjek stvarno mora zadužiti ovu zemlju da bi tamo bio pokopan.

Kupio luksuznu grobnicu u kojoj stane osam lijesova

Smrt košta: Za uređene grobnice u oglasniku se traži i do pola milijuna kuna!

Tamo su pokopani brojni poznati ljudi iz javnog života, od Ede Murtića, Ivice Račana, Dražena Petrovića, Vjekoslava Šuteja, Velimira Kljajića, Josipa Kužea i brojnih drugih.

Pored njih je jedna velika neoznačena luksuzna grobnica u koju stane osam lijesova. Nema imena ni oznake, ali pripada netom uhićenom Draganu Kovačeviću. Inače, posebno gradsko povjerenstvo ocjenjuje je li netko svojim radom zaslužio imati grob u toj aleji i to tek nakon smrti. Prema tomu, Kovačević bi mogao biti jedini čovjek koji si je osigurao grobnicu u Aleji velikana za života.

“Kovačević je jedini koji je mjesta dobio, tj. kupio za života. Ta mjesta se inače ne mogu kupiti, a potpuno je nejasno po čemu je on zaslužan”, kazao je za 24sata sugovornik iz Groblja.

Kovačević lobirao kod Bandića?

Mjesto je Kovačiću odobrila bivša voditeljica groblja i sadašnja umirovljenica Ljerka Ćosić, inače udovica košarkaša Krešimira Ćosića.

Ćosić kaže da je navodno Kovačević lobirao u gradskoj upravi kod Milana Bandića da ona, nakon što je napunila godine za mirovinu, ostane još do kraja 2018. godine na mjestu šefice groblja.

Iz Gradskih groblja su za 24sata potvrdili informaciju da su Kovačeviću dodijeljena dva mjesta (30 i 31), a njih je platio između 200 i 300 tisuća kuna.

Zagrebačko groblje Mirogoj iz zraka.
Impresivni pogled iz zraka na jedno od najljepših europskih groblja - Mirogoj

“To je bila apsolutno diskrecijska odluka bivše voditeljice groblja, a ne postoji nikakav pisani trag ili obrazloženje zašto bi Kovačević bio znamenit i zašto je zaslužio mjesto u toj aleji”, kazao je jedan drugi sugovornik iz Gradskih groblja.

Bivša ravnateljica pak odbacuje da je pogodovala Kovačeviću:

“Meni je došao zahtjev, ali ja sam tražila suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Oni su ti koji odlučuju i nakon toga sam potpisala odluku. Nije moja odluka, pitajte njih”, kazala je Ćosić.

Međutim, u gradskom Zavodu odbacuju takvu tezu – kažu da oni samo daju suglasnost za izradu grobnica i spomenika jer je cijeli Mirogoj štićeno kulturno dobro pa se ne može graditi što god se poželi:

“Ma ne, pa koje su naše kompetencije da odlučujemo kome će se dodijeliti mjesto i tko je zaslužan? To nikad nismo radili. Mi samo odobravamo projekt za uređenje groba”, odgovorili su iz Zavoda.

Grobnica sada vrijedi pola milijuna kuna

Pogledajte novi cjenik usluga Gradskog groblja: U Zagrebu je smrt postala još skuplja

Iz Holdinga su potvrdili da je Kovačević dobio mjesto jer je “bilo slobodnih mjesta”. Navodno su baš zbog njega mijenjali pravila – ravnatelj Gradskih groblja više ne može samostalno odlučiti tko će dobiti mjesto, nego se ide preko povjerenstva sastavljenog od pročelnika nekoliko gradskih ureda, a konačnu odluku donosi gradonačelnik.

Kada gradonačelnik donese odluku, onda obitelj preminulog ne mora plaćati naknadu, nego se za znamenitog građanina taj trošak pokriva iz proračuna.

Kod Kovačevića je bilo sve suprotno:

“On je u biti dobio samo komad parcele, o svojem trošku je napravio grobnicu u koju je sveukupno uloženo barem 200 do 250 tisuća kuna. Ona sad vrijedi barem pola milijuna kuna”, kazao je sugovornik iz Gradskih groblja.

Kako pišu 24sata.hr u nastavku priče, Kovačeviću će mjesto u Aleji velikana vjerojatno ostati. Naime, ne postoji pravna osnova da mu se to mjesto oduzme:

“Nema nikakve pravne osnove za poništenje te dodjele jer je on mjesta dobio i dodatno uložio. Bilo kakvo poništenje bi značilo i plaćanje odštete”, kazao je sugovornik iz Gradskih groblja.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap