Smrt košta: Za uređene grobnice u oglasniku se traži i do pola milijuna kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
31. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Na Sve svete prisjećamo se naših najmilijih, ali postajemo svjesniji vlastite smrtnosti. Tijekom života mnogi nisu imali financijsku mogućnost kupiti grobno mjesto, a kamo li uređenu grobnicu. Takav trošak onda najčešće pada na djecu i ostale članove obitelji, koji se uz tugu zbog gubitka moraju nositi i s velikim financijskim izazovima.

Ljepše uređena grobnica košta na desetke tisuća kuna Foto: Pixabay

Koliko je smrt zapravo skupa, ne govore troškovi same sahrane sa svim pripadajućim stavkama koje nisu nimalo povoljne, nego cijene grobnog mjesta i uređenja grobnice. Problem stvaraju i “gužve” na starim gradskim grobljima, stoga velika potražnja diktira i cijenu. Ne čudi stoga kako je prodaja grobnih mjesta postala sastavni dio oglasne ponude. Na tisuće grobnica tako se trže na banderama, stablima, oglasnim stupovima i u raznim internetskim oglasima. Pritom, cijene se kreću od nekoliko tisuća pa sve do nevjerojatnih pola milijuna kuna.

Upravo takav jedan oglas objavljen  je ovih dana na Njuškalu. Za 479.000 kuna (oko 64.400 eura), nudi se grob kod glavnog ulaza u Mirogoj, preciznije “prvo polje uz grobnicu dr. Tuđmana”. Grobno mjesto pogodno je za smještaj šest lijesova, tvrdi vlasnik. Za ove novce, sasvim je jasno, moguće je kupiti stan, kuću ili pak luksuzni automobil, ovisno o preferencijama.

Uz najskuplji Mirogoj, “luksuzne” grobnice nude se i u Dubrovniku, Rijeci, Zadru… Cijene grobnih mjesta najniže su na dislociranim grobljima te u manjim sredinama, što nipošto ne znači da su sveukupni troškovi maleni, jer grobno je mjesto tek početak. Nakon kupnje parcele, valja platiti njezino uređenje koje uključuje izgradnju same grobnice, odnosno betonskog okvira te nadgrobnog spomenika. Sve vas to može koštati najmanje 10 do 20 tisuća kuna nadalje, uz troškove sahrane koji sežu više od 5.000 kuna, što je za pojedine dijelove Hrvatske vrlo povoljna varijanta.

Koliko je smrt skupa najbolje govore podaci za Zagreb ili Rijeku, ali i povoljniji Osijek.

Zagreb

Za grobno mjesto valja izdvojiti od 2.500 kuna na Markovu polju do 24.000 kuna na Mirogoju.  Kompletno uređeni grob košta od 20.000 kuna pa do, mogli bismo reći, beskonačno, ukoliko se uzme primjer grobnice s Njuškala za gotovo pola milijuna kuna. Cijena nadgrobnog spomenika je najmanje 5.000 kuna. Godišnja grobna naknada plaća se od 600 do 900 kuna godišnje. Lijes košta od 1.500 kuna naviše, sam ispraćaj od 2.500 kuna naviše…

Inače, standard ukopa kreće se na Gradskim grobljima u Zagrebu od 3.000 kuna, uz dodatne troškove koji iznose još gotovo toliko.

Rijeka

Grobno mjesto u Rijeci košta 4.000 kuna, a uređena varijanta od 40.000 kuna. Ostali troškovi poput lijesa i ispraćaja su kao i u Zagrebu, a godišnja grobna naknada nešto je niža te ne prelazi 400 kuna. Kod sahrane, valja uključiti i troškove poput prijevoza i oblačenja pokojnika, glazbe, cvijeća, svećenika…

Osijek

Grobno mjesto u Osijeku može se naći već za 1.875 kuna, a ono uređeno za već od 8.000 pa do 100.000 kuna. Na to dolazi najmanje 5.000 kuna za nadgrobni spomenik, tako da je najpovoljnija varijanta oko 13.000 kuna. Na to dolazi najmanje 1.500 kuna za lijes, cijena ispraćaja od 3.000 kuna, glazba, svećenik, cvijeće i ostalo… Kako god bilo, “pristojna” sahrana s uređenim grobnim mjestom neće stajati ispod 20.000 kuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap