Udvostručio se broj mirovina s isplatom iz drugog stupa, pogledajte kolike su!

Jasmina Grgurić
21. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Premda se i dalje većina građana pri odlasku u mirovinu, a koji pravo na isplatu ostvaruju iz oba mirovinska stupa, odlučuje samo na onu iz prvog stupa, jer im je tako povoljnije s obzirom na manje plaće i kratki rok uplata, broj “dvostupaša” je u porastu i to u odnosu na lani za dvostruko, a i takve mirovine sve su veće.

Foto: Unsplash

Radnici koji su 1962. godište i mlađi, uz 15 posto uplata od bruto plaće u prvi stup (međugeneracijska solidarnost), izdvajaju prema obvezi od 2002. godine i 5 posto za drugi stup (individualna kapitalizirana štednja).

Kako je riječ o generacijama koje tek od nedavno lagano kreću u mirovinu, uglavnom u starosnu s beneficiranim radnim stažem, prijevremenu te onu za dugogodišnje osiguranike, njihov broj još uvijek je malen, ali ubrzano raste. Trenutno ih je gotovo 9.000, lani ih je u prvoj polovini godine bilo oko 4.000, a samo ove godine u dvostupnu mirovinu ih je otišlo više od dvije tisuće.

Mirovine su im 1.300 kn veće nego svim umirovljenicima

Većina građana koji imaju pravo na isplatu iz oba stupa radije biraju samo iz prvog, jer im se to više isplati. Glavni razlog su relativno male plaće te posljedično tomu mali iznosi koji su uplaćivani u drugi stup, tijekom još uvijek relativno kratkog vremenskog roka za štednju od svega 5 posto. Također, država radniku nudi izbor između 27 posto dodatka na mirovinu ako se odrekne uplata iz drugog stupa ili uzimanje sredstava iz drugog stupa uz 20,25 posto dodatka u prvom, ovisno što mu je povoljnije.

Mislili ste da je penalizacija u 1. stupu grozna? Pogledajte kakva je u 2. stupu!

Prošle godine kombiniranu mirovinu koristilo je svega 4.000 umirovljenika, a mirovina im je u prosjeku iznosila oko 3.500 kuna, što je tada bilo tisuću kuna više od prosječne mirovine. Starosna mirovina iznosila im je u prosjeku 5.000 kuna, a prijevremena oko 3.800 kuna. Pritom su muškarci imali čak 870 kuna veću mirovinu.

Umirovljenika koji koriste isplatu iz oba stupa trenutno je, prema posljednjim poznatim statističkim informacijama HZMO-a, 8.930. Prosječna mirovina sada im je još veća, 3.934 kune uz i dalje veliku razliku u korist muškaraca koji ostvaruju  4.283, a žene 3.590 kuna. Dakle, mirovine iz oba stupa veće su čak 1.300 kuna od prosječne mirovine svih umirovljenika. Iza njih stoji 36 godina staža u prosjeku, dok je dob korisnika relativno mladih 58 godina.

Mlađi su, imaju više staža, ali su imali i bolje plaće

Najviše je korisnika starosnih mirovina iz oba stupa koje se penju na skoro 5.000 kuna, ali za prosječni staž od skoro 40 godina te dob od 65 godina. Prijevremene za 36 i pol godina staža iznose manjih 3.840 kuna u prosjeku.

graf
Drugi stup: Ljudima pred mirovinom inflacija "jede" prinose

Dakle, i jedna i druga kategorija s puno većim primanjima od prosječnog umirovljenika iz prvog stupa, no valja naglasiti da se na isplatu iz drugog stupa odlučuju uglavnom oni koji su imali iznadprosječne plaće pa im je mirovina posljedično tomu veća. Njima stoga ulogu ne igra relativno kratki rok uplata u drugi stup, jer im se on u konačnici isplatio više nego da su uzeli čitav dodatak u prvom stupu.

Samo ove godine do rujna smo dobili 2.161 korisnika mirovna iz oba stupa. Prosječna mirovina im je 4.077,1 kuna, prosječno imaju skoro 38 godina staža te 58 i pol godina života. Zanimljivo kako je starosnih i prijevremenih mirovina podjednako. Starosna iznosi 4.922 kuna za skoro 40 godina staža, a prijevremena za 37 i pol godina staža tisuću kuna manje, 3.907 kuna. Uz njih iz drugog stupa isplaćujemo i invalidske i obiteljske mirovine, pri čemu su invalidske znatno veće od prosjeka svih umirovljenih, dok su obiteljske niže.

Udvostručio se broj mirovina s isplatom iz drugog stupa, pogledajte kolike su!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap