Drugi stup: Ljudima pred mirovinom inflacija “jede” prinose

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Prinosi golemog dijela osiguranika bilježe dobre rezultate u 2021. godini, no prinosi onih koji su pet godina do umirovljenja i time automatski prebačeni u C kategoriju štednje inflacija nagriza ušteđevinu.

graf

Foto: Unsplash

Vrijednost imovine u drugom mirovinskom stupu nastavlja rasti i u 2021. godini, piše novilist.hr. Na kraju srpnja fondovi imaju ukupno 127,6 milijardi kuna, a mirovinska štednja građana samo je ove godine uvećana za 7,5 milijardi kuna, pokazuje izvješće Hanfe.

Dobra godina za većinu štediša

Podsjetimo da Hrvati prilikom zaposlenja rijetko sami odaberu fond i kategoriju štednje, pa ih Registar osiguranika (REGOS) automatizmom raspoređuje po unaprijed utvrđenim pravilima. Osim što imamo četiri različita fonda, svaki od njih ima tri kategorije štednje koje su poredane po riziku, s time da je A najrizičnija, B umjerena, a C konzervativna. Čak 94 posto članova je u kategoriji B, a oni u 2021. godini bilježe prosječan prinos od 4,7 posto. Prošle godine u ovo vrijeme prinos im je iznosio tek jedan posto.

Kategorija A zamišljena je za mlađe ljude koji tek ulaze u svijet rada. Njima prinos ove godine u prosjeku iznosi visokih 8,5 posto. Dugo je vremena od početka mirovinske reforme s početka milenija postojala samo kategorija B (zato i imaju najviše članova), dok su A i C uvedene 2014. godine.

Stariji u problemu

I sada dolazimo do najkonzervativnije kategorije C u koju REGOS prebacuje ljude koji u pravilu imaju pet godina do umirovljenja. Konzervativna kategorija rijetko se kada može pohvaliti velikim prinosima, ali zato je opasnost od oštrog pada (koji donekle postoji u druge dvije kategorije) minimalna pa se tako pokušava očuvati mirovinska štednja skorašnjih umirovljenika uz koliki-toliki prinos. Problem – ove godine bilježe prinos od malenih 0,3 posto. 

Iako ove godine, s obzirom na uplate u drugi stup, imaju 0,3 posto više od uplaćenog, ti ljudi su zapravo na gubitku. Potrošačke cijene u srpnju su skočile na 2,8 posto što u prijevodu znači da je inflacija pojela njihov prinos i u realnim terminima im je smanjila vrijednost mirovinske štednje.

Pravilo je da se u C kategoriji ne smije ulagati u dionice (zahvaljujući kojima kategorije A i B bilježe solidan rast) jer se one smatraju prerizičnima. Fond C kategorije gotovo sve prinose ulaže u državne obveznice koje daju malene prinose, ali su zato i najsigurnije. Više od 90 posto štednje u kategoriji C uloženo je u državne obveznice.

Drugi stup: Ljudima pred mirovinom inflacija “jede” prinose
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap