Udruge diljem Hrvatske započele projekte za starije vrijedne 25 milijuna kuna

Jasmina Grgurić Zanze
12. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Diljem Hrvatske započela je provedba projekata namijenjenih umirovljenicima i starijim osobama. Riječ je o 19 projekata ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna namijenjenih većoj aktivnosti i kvaliteti života treće dobi. Osim nordijskog hodanja u pet gradova, tu su i radionice za umirovljene branitelje, poboljšana skrb za starije te ostalo.

Ilustracija: Rawpixsel

Projekt Ministarstva rada i mirovinskog sustava “Pridruži se – Aktivni u mirovini” donio je Udruzi umirovljenika u Delnicama 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Tim će novcem poticati aktivno starenje na području Delnica i Gorskog Kotara.

Udruga ima 500 članova te je jedna od rijetkih koja provodi program izvaninstitucionalne podrške za starije osobe. Udrugu vode umirovljenici koji iako entuzijastični, nemaju adekvatne kapacitete za razvoj opsežnijih usluga u zajednici pa će ovaj projekt pomoći razvoju i provedbi programa koji će biti dostupni u lokalnoj zajednici kroz veću socijalnu uključenost i kvalitetu života starijeg stanovništva.

Nordijsko hodanje umirovljenicima će biti dostupno u pet gradova

Iz istog programa i Općina Tribunj povukla je gotovo milijun kuna za projekt aktivnog starenja umirovljenika kroz programe i aktivnosti namijenjene isključivo njihovoj dobnoj skupini.

Više od milijun kuna dobila je i i podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zagrebačke županije za projekt “Treća zlatna dob”. Već su počele informatičke, likovne, plesne i sportsko-rehabilitacijske radionice na koje se umirovljenici i dalje mogu prijaviti.

Kako smo već pisali, istim je sredstvima u pet hrvatskih gradova omogućeno i provođenje programa nordijskog hodanja za starije osobe, u Zagrebu, Karlovcu, Zadru, Varaždinu i Rijeci.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava podijelio je ukupno 19 ugovora ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap