Nordijsko hodanje umirovljenicima će biti dostupno u pet gradova

Jasmina Grgurić Zanze
4. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatskom savezu nordijskog hodanja u sklopu projekta Ministarstva rada i mirovinskog sustava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ odobreno je više od 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta “Kretanje nam je zapisano u genima”. Nordijsko hodanje na taj će način umirovljenicima postati dostupno u pet gradova.

Foto: Rawpixsel

Bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u pet gradova Hrvatski savez nordijskog hodanja učinit će ovu aktivnost dostupnom umirovljenicima. U sklopu projekta Ministarstva rada i mirovinskog sustava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ odobreno im je 1,5 milijuna kuna.

Cilj projekta je provedba inovativnog programa za 250 umirovljenika u svrhu njihovog uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkog zdravstvenog stanja i podizanja razine svijesti o zdravom životu, piše civilnodruštvo.hr.

Programi nordijskog hodanja provodit će se u Zagrebu na tri lokacije, zatim u Karlovcu, u Zadru na dvije lokacije te Varaždinu i Rijeci, tako da će ukupno biti održano osam radionica. Program će se provoditi tri puta tjedno po 60 minuta.

U grupi od 50 ljudi u Zagrebu provest će se i znanstveno istraživanje o utjecaju nordijskog hodanja na kardiovaskularni sustav te na optimalizaciju sastava tijela u smjeru smanjenja potkožnog masnog tkiva. Cilj tog istraživanja je dokazati da trenažni sustavi izazivaju pozitivnu promjenu kroz jačanje muskulature te smanjenje pretilosti, što će posljedično dovesti do mijenjanja javnih politika na razini zdravstva.

Udruge za projekte namijenjene umirovljenicima dobile 25 milijuna kuna

Poziv „Pridruži se – Aktivni u mirovini” – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika – objavljen je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a otvoren je organizacijama civilnoga društva za njihovo jačanje u području aktivnog starenja i povećavanja kvalitete života umirovljenika, odnosno jačanju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini namijenjenih povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika te razvoju socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima i inovativnih programa.

Nordijsko hodanje umirovljenicima će biti dostupno u pet gradova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap