U Zagrebu drastično skočile cijene na grobljima, pojedine stavke su se gotovo udvostručile

Josip Mihaljević
20. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ovih dana Zagrepčani su primili uplatnice koje su im poslala Gradska groblja. Cijena naknade za grobna mjesta gotovo se udvostručila u odnosu na lanjsku. Riječ je o novom cjeniku s kraja 2019. godine, a tada su Gradska groblja odbila novinarima dati na uvid stari cjenik pa se razlika u cijeni mogla samo nagađati.

groblje

Foto: Unsplash

Gradska groblja koja operiraju pod zagrebačkim Holdingom krajem prošle godine objavili su novi cjenik usluga. Prema njemu su gotovo sve usluge poskupjele. Za koliko, moglo se samo spekulirati, jer su iz Gradskih groblja tada odbili novinarima dati na uvid stare cijene, umjesto toga su naveli tek nekoliko primjera.

Zagrepčani su ovih dana počeli zaprimati uplatnice po novim cijenama, a cijene su zaista neugodne. Uobičajena grobna naknada ranije je iznosila 156 kuna, a sada iznosi 280 kuna. U Gaju urni kod Krematorija prijašnja cijena je iznosila 89, a sada 180 kuna, piše Index.hr.

Novi cjenik je još 2019. godine izazvao polemike, a iz Gradskih groblja da su se tada pravdali da cijene nisu dizali od 2007. godine. Cijena grobne naknade je zato danas skuplja za 100 kuna, ukopa za 900 kuna, a kremiranja za čak 1.000 kuna. Naravno, na to treba dodati i porez. Dio povećanja su iz Gradskih groblja pravdali na način da im ne ostaje dovoljno sredstava za ulaganja, a u 2018. godinu su završili u minusu od čak 14 milijuna kuna.

Bizarna uputa Gradskih groblja glede potresa

Pogledajte novi cjenik usluga Gradskog groblja: U Zagrebu je smrt postala još skuplja

Iz Gradskih groblja su nakon potresa kazali da je oštećeno preko 6.000 grobova, te da će proces dokumentiranja trajati najmanje mjesec dana. Oni, naravno, s nastalom štetom nemaju apsolutno ništa, a građanima za štetu na grobu sugeriraju da tuže – susjednog pokojnika:

“Ukoliko vam je spomenik oštećen padom drugog spomenika, tada ćete štetu moći naplatiti od korisnika grobnog mjesta s kojeg je pala ploča i oštetila vaš grob. Napominjemo Korisnike da nadoknada štete nastale na individualnim grobnim mjestima nije pokrivena s policom osiguranja ZGH Podružnice Gradska groblja”, stoji na web stranici Gradskih groblja.

Potpuni cjenik Gradskih groblja, s novim cijenama koje vrijede od rujna 2019., možete vidjeti OVDJE.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap