Gradska groblja ipak odlučila malo smanjiti cijene pogreba u pandemiji!

Jasmina Grgurić Zanze
9. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Najjeftinija sahrana košta oko 15.000 kuna, što definitivno spada u najskuplje pogrebne usluge u Hrvatskoj. Cijene su povećali u pandemiji, što je stvorilo dodatni udarac obiteljima preminulih. Ipak, sada najavljuju da će korigirati cijene zbog nepovoljne ekonomske situacije izazvane upravo pandemijom, ali i potresima.

Ilustracija: Rawpixel

Zagreb je najskuplji grad za umrijeti. Najjeftiniji sprovod košta oko 15.000 kuna, a cijene su drastično skočile upravo u jeku pandemije, u proljeće prošle godine, iako je odluka o tomu donesena krajem 2019. Istovremeno, broj sahrana i kremacija drastično je povećan pa je pandemija Gradskim grobljima donijela neočekivani, ali i više nego dobrodošao profit.

Cijene lani skočile za 40 do 80 pa sve do 100 posto

Na to je nedavno upozorila Udruga pogrebnika koja je sa 25 poduzeća zatražila smanjenje pogrebnih usluga, navodeći da su posljednjim poskupljenjem cijene skočile za 40 do 80, a u pojedinim stavkama i za sto posto. Naime, sve žalbe građana stižu upravo na pogrebnike koji ispostavljaju račune za troškove Gradskih groblja, iako na njihove cijene nemaju utjecaja.

Zagrebačko groblje Mirogoj iz zraka.
Zagrebačka Gradska groblja brutalno povisila cijene pogrebnih troškova: Povećanja idu i do 100 posto

“Ljudi nas napadaju da se bogatimo na nečijoj smrti, a istina je da su cijene povećale zagrebačka groblja – i to nasilno, bez osjećaja za aktualno stanje, zbog čega je danas prosječan pogreb skuplji oko 2.000 kuna, a sahrana u Zagrebu najskuplja u zemlji”, objasnio je prije par dana za Jutarnji list Zoran Žic, potpredsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika.

Slijedom toga danas je ipak došlo do sastanka predstavnika Udruge pogrebnika i Gradskih groblja s gradonačelnikom Milanom Bandićem, pri čemu je ipak došlo do odluke da će se cijene smanjiti za 20 posto.

Ukopi, ispraćaji i kremacije sada do 800 kuna jeftiniji

Iz gradske uprave poručuju pak danas da se cijene komunalnih usluga Gradskih groblja, prije zadnje korekcije u rujnu 2019., nisu mijenjale više od 12 godina te je postojala, kako kažu, poslovna opravdanost korekcije cijena u smislu financijske održivosti komunalne usluge. Ipak, na korekciju cijena sada su pristali imajući u vidu “trenutnu nepovoljnu ekonomsku situaciju izazvanu pandemijom bolesti COVID-19, a također i razornim potresima u 2020. godini”.

“S ciljem smanjenja financijskog opterećenja obiteljima preminulih, prosječne cijene ukopa, ispraćaja i kremacija smanjit će se do daljnjeg za 20% u prosjeku, što u apsolutnom iznosi od 600,00 kn do 800,00 kn po ispraćaju. Novi cjenik stupa na snagu 15. veljače 2021.” – odlučeno je na današnjem sastanku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap