U Splitu postoji popravljaonica, mjesto gdje se besplatno mogu popraviti stvari, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
17. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Popravljaonica koja se zove ‘Ko to more popravit?’ je projekt splitske udruge Permakultura Dalmacija, a omogućava građanima da jednom mjesečno besplatno poprave razne predmete, ali i odjeću i obuću. Ipak, postoje neka pravila, ali i kućni red kako bi sve funkcioniralo kako treba.

Foto: Unsplash

Ljudi često donose stare predmete, a onda za početak mogu saznati isplati li ih se uopće popravljati ili su spremni za smeće. Iako je popravljaonica besplatna, dobro bi bilo da osoba koja donese pokvareni predmet pomogne majstoru koji je volonter.

urar Čulina
Ovaj 73-godišnjak i dalje popravlja satove svojih građana, a uz to i svake godine pliva maraton

Popravljaju se razne stvari

Popravljaonica se održava jednom mjesečno u prostoru Galerije kluba Kocka u Splitu, a svaki mjesec se određuje datum za idući. Ovime se smanjuje otpad u okruženju, a ovakav je koncept razvijen i u svijetu pod imenom ‘Repair cafe’.

– Popravljaonica je zamišljena kao događaj na kojem ćete imati priliku popraviti predmete iz svakodnevnog života kao što su električni i mehanički uređaji, odjeća, igračke… Ili barem dobiti informacije kao što su: ‘Može li se predmet uopće popraviti i gdje?’. Sve usluge popravaka i dijagnostike su besplatne, a donacije dobrodošle, piše na stranicama Udruge.

Također, iako je rijetkost, u Zadru i dalje postoji obrt koji popravlja satove, a više možete vidjeti ovdje.

Postoje i pravila

Ipak, ideja je da predmete ili uređaje popravljaju zajedno majstor volonter i osoba koja je predmet donijela. Ovime se potiče i druženje, ali se uvijek može i naučiti nešto novo, pomoći majstoru, kao i dati novu svrhu starom predmetu i smanjiti otpad.

Osoba može donijeti jedan predmet i preporučuje se da se zapiše u obrazac za popravke, a u istom obrascu se nalazi i kućni red koji vrijedi za sve posjetitelje popravljaonice. Iduća popravljaonica je najavljena za 23. ožujka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap