U spašavanju posade MiG-a sudjelovali i građani: Drugog pilota pronašao umirovljeni branitelj

Milan Dalmacija
7. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Nakon pada MiG-a 21 kod Voćina, uz sve žurne službe i Hrvatsku vojsku u potrazi za pilotima sudjelovali su i mještani. Jedan je pilot, premda dezorijentiran, pronašao put do kuća, dok je drugoga uz pomoć vojnog helikoptera pronašao umirovljeni branitelj Mika Matić.

Umirovljeni branitelj Mika Matić pronašao je drugog pilota MiG-a 21 koji se srušio pored Voćina. | Foto: Screenshot: Facebook/Informativni centar Virovitica

Na teško pristupačnom terenu u Općini Voćin se u utorak nešto prije 14 sati srušio MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Iz Ministarstva obrane su poručili kako se avion srušio tijekom obuke. Obojica pilota su pronađena živa, nakon velike potrage u kojoj su sudjelovale sve žurne službe.

Dezorijentiran stigao do kuće

No, veliku ulogu u spašavanju imali su i mještani Voćina. Jedan se pilot katapultirao iz aviona u šumu, a potom je sam pošao po pomoć. Došao je do kuće Anđe Ašić.

– Izašao je iz šume dezorijentiran. Rekao je kako se ničeg ne sjeća i da je bila magla. Odmah smo pozvali policiju i Hitnu pomoć, koji su brzo došli i pružili mu pomoć, rekla je Anđa Ašić za Informativni centar Virovitica.

Umirovljeni branitelj spasio drugog pilota

Potraga za drugim pilotom trajala je nešto dulje. Njega su pronašla dvojica pripadnika interventne policije, jedan član HGSS-a i mještanin, umirovljeni branitelj Mika Matić.

– Krenuo sam pomoći jer sam vidio da helikopter prelijeće ovo područje. Ponudio sam pomoć spašavateljima jer se snalazim ovdje. Tako sam i prvi stigao do pilota. Ležao je na leđima i bio je pri svijesti. Živ, ali ozlijeđen, opisao je Matić akciju spašavanja.

Obojica pilota su prevezena u KB Sveti Duh u Zagrebu. Drugom su pilotu ozlijeđene noge. Srećom, obojica su stabilno i izvan životne opasnosti. Vojska je ogradila područje pada letjelice i zabranila pristup kako bi započela istragu kojom će se utvrditi što je dovelo do pada zrakoplova. Navodno su se piloti požalili na loš rad motora.

https://www.facebook.com/icvhr/videos/598599815358111/?__cft__[0]=AZU1VShU9s1pamTgTYHA0wH-xwNOfRPO6oeZS8atbaoW9ZNXnaxp-DcWXLZEv0Xs8wUTsbzWgYVwWFVJUTK7FQ90jY057P4a9-ceE4kV0LQxwPZ5csfhPobBQILXjI5GFJrthQdLDGeKaVTU0Rl0ZPRY1UnFvuBHi51ps4Xwk-caIlQSVsm720l7PcUzKT3jfaI&__tn__=%2CO-R

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap